Renovatie Kopermolen wordt betaald met woontorens

Het gemeentebestuur bezocht  vorige week de Merenwijk en ontmoette bewoners op het grasveld tussen winkelcentrum en wijkpark. Er werd niet geklaagd over de bedreigde groene Kagerzoom, nauwelijks gemopperd over verstening door een skeelerbaan, zelfs de teruggang van de Kopermolen kwam niet ter sprake. Hét onderwerp van gesprek was het idee om woontorens te bouwen nabij de Kopermolen. Het winkelcentrum wordt gerenoveerd in ruil voor bouwtoestemming van enkele honderden appartementen. Waar? “Mogelijk op het grasveld waar u nu staat”.

De 40 jaar oude Kopermolen is verouderd en bezoekers van het winkelcentrum zijn ontevreden over het winkel assortiment en de rommelige uitstraling. Alleen het gratis parkeren scoorde ‘goed’  in een klanttevredenheidonderzoek. Bij de oprichting van de wijkvereniging twee jaar geleden, was de toekomst van het winkelcentrum op ieders lip. Nu de eigenaar, Vastgoed Van der Vorm, een financiering gevonden heeft voor de verbouwing, is vooral de vraag welke Retail exploitatie verbeteringen er komen.

Winkelpassages

Volgens een woordvoeder van Van der Vorm wordt de Kopermolen (her) ontwikkeld tot een toekomstbestendig wijkwinkelcentrum met een completer aanbod voor de huidige en toekomstige bewoner van de Merenwijk. Wij willen het winkelaanbod optimaliseren en bereikbaarheid en parkeergelegenheid versterken, aldus de woordvoerdster. En zij vervolgt: “Er wordt naar gestreefd begin volgend jaar de passage bij Albert Heijn en Blokker als eerste, de andere passages later, te verbeteren”.

Op het grasveld vorige week presenteerde architectenbureau De Zwarte Hond met drie verschillende scenario’s van haar stedenbouwkundige visie op het winkelcentrum én de naaste omgeving. “Het zijn geen vastomlijnde plannen, de schaalmodellen zijn slechts bedoeld als praatstuk en middel voor het inventariseren van de gedachten en meningen van de gemeente, wijkbewoners en de ondernemers van Kopermolen”, drukte de woordvoerder de bezoekers op het hart.

Op één van de maquettes  staan drie woontorens van 7 verdiepingen. Ze staan tussen winkelcentrum en wijkpark (Ja, op dit grasveld). Op een tweede schaalmodel staan woontorens aan Ketelmeerlaan (op de huidige parkeerplaats tegen over de buitenring). Hier komen ondergrondse parkeerplaatsen. Of de bezoeker van de Kopermolen gratis kan blijven parkeren, is niet bekend. “Dit is wel ons uitgangspunt”,  zegt de woordvoerdster van Van der Vorm desgevraagd. De expeditie hoven voor aanvoer van de winkels worden toegankelijker gemaakt en de verbinding Slaaghwijk naar wijkpark verbeterd. Behalve de honderden nieuwe bewoners zijn zij ook nieuwe klanten van de Kopermolen en zij dragen bij aan de vitaliteit van het winkelcentrum, zegt een vertegenwoordiger van Van der Vorm vastgoed.

Woningvraag

In Leiden is veel vraag naar woningen voor huishoudens met middeninkomens. Volgens de gemeente wil Van der Vorm huurappartementen in het middensegment bouwen, waarvan 20% in de sociale huursector. Woningen voor woningzoekenden die meer verdienen dan € 33.000,- en een huur van € 710,- en € 950,-  willen/kunnen betalen. De partijen die betrokken worden bij het overleg staan al in de startblokken voor nieuwbouwplannen. Dat zijn behalve Van der Vorm en de gemeente, de winkeliersvereniging, de wijkvereniging, de woningcorporaties Portaal en De Sleutels alsmede de VVE’s en bewonerscommissies van omliggende appartementencomplexen.

Maar veel Merenwijkers staan in de renovatie van de Kopermolen en de bouw van appartementen er alles er omheen er een beetje dubbel in, dat bleek op de bij wijkbijeenkomst op het zonovergoten grasveld met hapjes en drankjes. Een Parkzicht bewoonster: “Wij wilden een gevarieerder winkelbestand geen woontorens voor onze neus”. De reactie van Van der Vorm: “Wij hebben ervoor gekozen in een vroegtijdig stadium modellen te presenteren, van de uiteindelijke plannen staat nog niets vast, het gehele proces kan nog jaren duren”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *