Een kunstwerk hóéft niet perse iets voor te stellen

Jasper van der Graaf (1975) staat voor zijn muurschildering, één van de 20 kunstwerken die op het Pieterskerkhof tentoongesteld worden. Museum ‘De Lakenhal (gesloten wegens verbouwing) vraagt hiermee aandacht aan de kunstrichting ‘De Stijl’. Leiden wordt gezien als de bakermat van De Stijl die 100 jaar geleden door een stadgenoot Theo van Doesburg gepromote werd. De Stijl wees de weg naar een nieuwe wereld. Geen voorwerpen nauwkeurig op doek reproduceren, maar hen verbeelden in abstracte vormen, kleuren en lijnen.

Wat stelt jouw muurschildering eigenlijk voor Jasper? “Dat mag je zelf uitvinden”, antwoordt Van der Graaf. “Ga er maar rustig voor zitten en laat je fantasie de vrije loop. Heb je wel eens in een weiland op je rug naar de wolken liggen staren,  nou en, wat zag je?“

Abstracte kunst is echt wat anders dan die klassiekers in het Rijksmuseum met Rembrandts’ Nachtwacht of De Stier van Paulus Potter. Een kunstwerk hóéft niet perse  iets voor te stellen, vindt Van der Graaf. “Achter mijn werken zit geen dwingend verhaal, het zijn kleuren en figuren die een gemoedstoestand opwekken. Wordt je er vrolijk van of stil, waar dwalen je gedachten heen?

‘Wat dacht jij toen je het schilderde?’ “Ik dacht niet veel, ik vroeg mij alleen af of die figuren en kleuren goed bij elkaar zouden passen”.

‘En was het een hele klus, deze muurschildering ?’ “Valt wel mee, ik heb deze wandschildering vorige week vrijdag en zaterdag gemaakt. Eerst de lijnen uitgezet en vervolgens de vlakken gevuld met de kleuren”.

Doe je dit voor je beroep, Jasper? Nee, ik moet ernaast werken om in mijn levensonderhoud te voorzien. Ongeveer 95% van mijn collegae schilders kan niet van ‘de kunst’ leven.

Wat kost ’t?

Ik durf het je bijna niet te vragen, maar wat kost dit kunstwerk nou? Van der Graaf: Dat hangt ervan af, als een vrijwilliger van een straatarm buurhuis mij vraagt de kale muur in hun recreatieruimte op te fleuren, doe ik het gratis. Maar als een kunstliefhebber zijn saaie muur wil decoreren voor een leuk doorkijkje, vraag ik € 3.000 .

Het openluchtmuseum ‘De Lakenhal’ is  (gratis) te bezichtigen van vrijdag 2 juni tot en met 27 augustus. Informatie: lakenhal.nl/destijl

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *