Er komt echt een nieuwe ijshal in Leiden

Behalve een Combi-zwembad bij De Vliet, een nieuwe sporthal aan de Boshuizenlaan komt er ook een nieuwe IJshal gebouwd aan de Vliet. Sport wethouder Paul Dirkse vond toch € 7 miljoen voor alle drie sportaccommodaties. Iets wat hij eerder voor onmogelijk hield. Protesten tegen zijn eerdere besluit de IJsbaan aan de Vondellaan weer op te lappen, hadden dus resultaat. “Ik ben niet doof voor de protesten”, zei hij Dirkse de D66 lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Voor de exploitatiekosten  van de ijshal rekent Dirkse wel op een bijdrage van € 176.000  (40%) van de regiogemeenten. De 12 regiogemeenten hebben ieder gemiddeld 2 clubs en maken gezamenlijk meer gebruik van de baan van alle Leidse schaatsers bij elkaar. “Fair is fair”, zegt Dirkse als hij deze cijfers overlegt, ze moeten meebetalen. ‘En als zij niet mee betalen, wethouder? Vorig jaar bleken de buurgemeenten bepaald niet scheutig, alleen Katwijk was bereid de portemonnee te trekken, gaat het (ijs)feest dan wel door?

Dirkse: “Ik heb er alle vertrouwen in dat de regiogemeenten bereid zijn hun aandeel te betalen, maar  als ze dat onverhoopt niet doen; we bouwen toch”. Betaalt Leiden dan ook nog die € 176.000 ? “Wij zouden ook voor de ijsclubs van de niet-meebetalende buurgemeenten een hoger (vereniging) entreegeld kunnen heffen”.

Geld  de limiet

De nieuwe ijsbaan wordt een 250 meter baan, vertelt Dirkse. “Ja, natuurlijk het kan altijd mooier en groter, maar met het geld is dit onze limiet”. “En weet je”, voegt hij er aan toe. “die 250 meter baan heeft wel 60% meer ijs oppervlakte dan de oude Vondellaan-baan”.

De nieuwe (top)sporthal wordt gebouwd aan de Boshuizenlaan aan de kant van de Telderskade op het eerste voetbalveld. Daar is plaats genoeg door het indikken van de clubs. Die hal krijgt 2.000 zitplaatsen.  Samen met de basketbalclub Zorg en Zekerheid wordt  onderzocht of een groetere bv. een 3000+ topsporthal via medefinanciering mogelijk is. In zulke hallen kunnen internationale basketbalwedstrijden gespeeld worden.

De plannen voor het combi-bad, nieuwbouw van een binnenbad en renovatie van het buitenbad aan de Vliet, worden verder uitgewerkt naar een uitvoeringsbesluit. Het voorstel wordt op 6 juli in de gemeenteraad besproken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *