Untitled

Zonnepanelen kunnen collectief aangeschaft worden

Leiden aardgasvrij in 2050

De bodem van de enorme aardgasbel die in Slochteren die in 1959 ontdekt werd, is bijna in zicht. Tabee Texas aan de Noordzee. Maar hoe moeten straks de ca. 50.000 huizen in Leiden worden verwarmd en is het gasfornuis straks schroot? Vanaf 2050 bestaan geen aardgas gestookte Cv-ketels meer en wordt er niet meer gekookt op aardgas. Die verandering jagen de Leidenaren wel flink op kosten. Helpt de gemeente haar inwoners in het bestrijden ervan en hoe dragen de Leidenaren bij aan duurzaamheid?

Er zit gewoon niets anders op dan andere energie bronnen aan te boren. Aardgas en steenkool, zijn milieubelastend en bovendien slinken de voorraden die niet worden aangevuld. Op = op. Duurzame energiebronnen, zon, wind en water, dát is onze toekomst. Bovendien kan met een betere woningisolatie deze energie beter benut worden.

Over een paar jaar wordt een nieuwbouw huis opgeleverd zonder aardgasaansluiting. Terwijl anno 2017 nog 80% van alle huizen in Leiden verwarmd wordt met aardgas en het overgrote deel van de Leidenaren op aardgas kookt.  “Wij zien deze ontwikkeling op ons afkomen en we zitten echt niet stil”, zegt wethouder Paul Dirkse (D66) bij de presentatie van de ‘Leidse Warmtevisie’.

warmtepompen in Merenwijk

“Er zijn meer mogelijkheden dan verwarming op aardgas”, vertelt wethouder Dirkse die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft. “In Leiden zijn nu al 13.000 huishoudens en 200 bedrijven aangesloten op het warmtenet, huizen die geen eigen Cv-ketel hebben”. Volgens gemeentelijke plannen dienen meer huizen op dit  warmtenet worden aangesloten,  bv. in Leiden Zuidwest. In andere wijken ligt het meer voor de hand voor elektrische verwarming te kiezen, volgens de wethouder. Voor alle huizen geldt dat ze goed geïsoleerd moeten worden. Andere huizen, bv. in de Merenwijk kunnen in de toekomst verwarmd worden met een warmtepomp, een methode waarmee gebruik wordt gemaakt van temperatuur verschillen van de aarde. De oude binnenstad is een uitdaging apart, volgens Dirkse, die wordt met gas verwarmd. Nee, niet meer met aardgas natuurlijk, die raakt op. Met groene biogas.

Er zijn subsidies voor Leidenaren die in hun woning willen investeren. De gemeente subsidieert 25% van een particuliere investering met een maximum bedrag van € 5.000. De subsidie kun je inzetten bij het isoleren van je dak bij een verwarmde zolder van 85 vierkante meter. De kosten zijn ongeveer € 60 per m2 en je verdient het in 6 tot 8 jaar terug. Milieuwinst aan CO2 gelijk aan 4 vlieg retourtjes Amsterdam-Rome.

Groene daken subsidie

En als je een woning met plat dak hebt, kun je daar een groen dak van maken. Het verschaft je in de zomer natuurlijke koeling. Voor een ‘Groene daken subsidie’ is de bijdrage € 25 euro per m2. De kosten voor aanleg van een groen dak variëren van € 50 tot € 130 per m2. Een groen dak heeft een luchtzuiverende functie die gelijk staat aan 15 bomen en het vangt bovendien veel regenwater op.

Bij de aanschaf van zonnepanelen geeft  de gemeente geen subsidie. Via de wijkambassadeurs is het binnenkort mogelijk om als groepje bewoners collectief zonnepanelen in te kopen. Gezamenlijke inkoop levert flinke besparingen op. Nadere informatie op www.gagoed.nl. Voor huiseigenaren kunnen een lening af te sluiten voor duurzaamheidsuitgaven: https://duurzaambouwloket.nl/subsidie-leningen-47-84.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *