CDA Leiden kiest haar stemmentrekker Joost Bleijie

Joost Bleijie: lijsttrekker én stemmentrekker CDA Leiden

 

De ledenvergadering van het CDA Leiden koos vorige week Joost Bleijie als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.  Na een debat over armoedebestrijding, cultuur en verkeer, tussen de (mede) kandidaten Patrick Meijer, Roeland Storm werd Bleijie met een meerderheid (55%) van stemmen gekozen. Maar niet de inhoud van de discussie bepaalde de uitslag. ‘Bleijie is onze beste kans op meer raadszetels’, vond de meerderheid van 65 kiesgerechtigden.

Het CDA bezet nu 4 van de 39 raadszetels. Nadat de Christen democraten vorige keer uit het College van B. & W. gewipt werden, snakken zij nu weer naar bestuursverantwoordelijkheid. De Leidse CDA voelt zich niet echt senang in de oppositie. Dat bleek ook in de discussies deze avond. De kandidaten kamden andere partijen niet af, maar beloofden hoe zij het beter zouden doen. Maar ja, begreep iedereen in de zaal, dat kan alleen met meer zetels. Dus, hoe maken wij van onze 4 straks 7 zetels?

De lijsttrekker moet vooral een stemmentrekker zijn, natuurlijk. Drie kandidaten alle drie bevlogen, doctorandus, een goeie 30’er met jong gezin. Menige politieke partij zou zijn vingers aflikken bij een dergelijke kandidatenkeuze.  Wordt het de vertegenwoordiger van het maatschappelijk middenveld, de sociaal betrokken welzijnsvoorzitter? Óf wordt het hij die met zijn voeten midden in de maatschappij staat en alle krochten van de samenleving kent, de politieman/criminoloog? Óf de oud studentenleider, bestuurskundige, publicist en geboren en getogen Leidenaar? Het werd Bleijie, de kandidaat die voor elke gelegenheid en ieder publiek op het goede moment het juiste verhaal vertelt. heeft. Al tijdens het debat zeiden zijn concurrenten herhaaldelijk: “Ik ben het wel met Joost eens”.,

Studentenstemmen

En waar wil het CDA dan die 3 (extra) zetels vandaan halen? “Van D66”, is het antwoord. “De  studentenstemmen laten wij veel te gemakkelijk naar D66 gaan”, vond de ledenvergadering. Er wonen 13.000 studenten in Leiden ongeveer 15% van alle kiesgerechtigden. Bij de vorige verkiezing waren D66 en GroenLinks hun favoriete partijen. Maar daar gaat het CDA iets aan dóén!

De ledenvergadering vindt Julius Terpstra (28), net klaar met zijn studie geschiedenis, duo-raadslid  en 3 1/2 jaar voorzitter van de  Jongeren van de Christen Democraten daar uitermate geschikt voor. Studentenhuisvesting wordt zijn speerpunt, het CSA heeft geen geheimen. Maar die zelfde Terpstra staat in de wacht, hij is nr. 23 op de Tweede Kamerverkiezingslijst. En met al 19 CDA’ers in de Kamer is hij vierde reserve. Als de beoogde 1 ste vicepremier Sybrand Buma (?) nog wat ministers en staatsecretarissen moet leveren van die kieslijst, zit stemmenkanon Terpstra na de zomer in Den Haag. Misschien valt er wat extra stemmen te behalen bij de ca. 300 Poolse werknemers die hier kerken. Als inwoner van een EU-land hebben zij bij de gemeenteverkiezingen gewoon stemrecht.

In het lijsttrekkersdebat werd soms een tipje van de sluier opgelicht van het  komend verkiezingsprogramma. Duurzaamheidssubsidies, woning isolatie en groene daken die milieu besparingen opleveren, daarvan profiteren alleen de hogere inkomens. Niet nóg meer geld uitgeven aan cultuur, genoeg is genoeg. Die stadsconservator die z’n dure plannen, niets ervan. De verkeersveiligheid in de Breestraat is in het geding. Bussen en slalommende fietsen, alleen kleine bussen in de Breestraat toelaten. Moet de Merenwijker dan daarin overstappen op C.S. voor een ritje naar de binnenstad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *