Leidse Veteranen dag in Hooglandse kerk

Oud Marinier Nico van Rijn in vol ornaat maakt met iedereen een praatje 

Oud marinier Nico van Rijn, in vol ornaat, had genoeg te vertellen op de Leidse Veteranen vrijdag jl. in de Hooglandse kerk. Burgemeester Lenferink interviewde de oudste -, Paul Moerman (100) en de jongste veteraan Jeroen Steenvoorde (35). “Ik houd het kort, zei Lenferink, “ik weet best dat jullie ieder jaar komen voor elkaar en om te genieten van de ‘blauwe hap’.

Een veteraan is een militair die onder oorlogsomstandigheden diende of deelnam aan een vredesmissie. Ook het vaar plichtig koopvaardijpersoneel tijdens de Tweede Wereld oorlog (1939-1945) mogen zich veteranen noemen. Volgens het veteraneninstituut zijn er 334 Leidense veteranen, een kleine honderd was vrijdag ‘present’. Voor de meesten, speciaal de oudere veteranen, zien de bijeenkomst in de Hooglandse kerk als een goed alternatief voor het landelijke veteranen defilé die de volgende dag in Den Haag gehouden wordt.

Gesneuvelde kameraden

De Heer Moerman is de enige, nog levende, Leidse oorlogsveteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Hij vocht in de ‘Slag om de Residentie’ die vanaf 10 mei 1940 woedde rond vliegveld Ypenburg. Duitse parachutisten en luchtlandingstroepen werden rond Den Haag gedropt c.q. afgezet. Het plan van de Duitsers was de regering en koningin Wilhelmina gevangen te nemen. Maar Nederlandse troepen verijdelden heldhaftig dit plan. De strijd tegen de vijand duurde slecht vijf dagen. De capitulatie werd afgedwongen door het bombardement op Rotterdam en de dreiging dat Amsterdam, en andere grote steden, dit zelfde lot zouden treffen. Moerman draagt elk jaar een bord met namen op zijn borst zijn gesneuvelde kameraden. “Zij hadden minder geluk dan ik”, zegt hij. En hij vervolgt: “Toen ik tijdens het gevecht dekking zocht in de bosschages, hoorde ik vlak bij mijn oor het geluid van een brekend takje. Dat is gek dacht ik nog, wie gaat er hier nou staan. Maar het was een kogel die rakelings langs mijn hoofd vloog en de twijg brak”.

Spannend avontuur

“De straat oversteken in Djibouti was gevaarlijker dan mijn aandeel in de pitaten patrouilles in de Golf van Aden”, zegt Jeroen Steenvoorde (35). Hij diende 10 jaar bij de zeemacht als helikopter onderhoudsmonteur. Steenvoorde bevoer alle wereldzeeën en ziet terug op zijn diensttijd al een groot avontuur. Hij was betrokken bij vredesmissies in Afghanistan, Libanon en de golf van Aden.

De Nederlandse marine patrouilleerde langs de kust van Somalië om koopvaardijschepen te beschermen tegen piraten. “Het waren echt sneue figuren die die wij oppakten, vissers die van hun visgronden verdreven waren, ik had echt medelijden met onze ‘vijanden’: weet hij zich te herinneren. “Maar vergis je niet voor de mariniers die in kleien boortjes op hen afgingen, was het levensgevaarlijk werk”.

Oud marinier Nico van Rijn is de enige in de Hooglandse kerk die in vol ornaat gekleed is. Van Rijn: “Ik ben overal in de wereld geweest, als het maar had en mijn vredesactie was o.a. Cambodja in 1993”. Het aantal geüniformeerde veteranen is vergeleken met vroegere jaren drastisch teruggelopen. Vroeger kleden de helft van de veteranen zich met baret en decoratieserretekens. Tegenwoordig wordt het dragen militair tenue in het openbaar door het ministerie van Defensie afgeraden. Militaire zichtbaarheid wordt vermeden, het schept risico’s voor terreuraanslagen. Maar niet alle (oud) militairen zijn het met deze zienswijze eens, zij beschouwen het als toegeven aan angst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *