Buitenaardse bezoeker in Naturalis

Leidenaren kennen Naturalis als hun museum maar het is ook een wetenschappelijk instituut. De meteoriet, de ‘Broek in Waterland’ genoemd naar zijn vindplaats, werd hier maandag jl. aan Nederland voorgesteld. “Het is een echte flinkerd van één pond, ongeveer 4 ½ miljard jaar oud en dat is 20 keer zo oud als onze T-rex”, zie Leo Kriegsman geologisch medewerker van Naturalis. En zeker veel euro’s waard ? “Voor de wetenschap van onschatbare waarde”, luidde zijn antwoord .

Op 17 januari 2017 morgens vroeg viel deze meteoriet op een schuur in het Noord Hollandse plaatsje Broek in Waterland. De meteoriet was al gesignaleerd als een vurige bal die zich verplaatste met de vaart van de hogesnelheidstrein. “Ongeveer eens in de drie jaar valt er een meteoriet van dit formaat ergens in Nederland uit de lucht maar ze worden maar zelden gevonden”, aldus Kriegsman. “De laatste keer dat een meteoriet ook gevonden werd, viel het op een huis bij Glanenbrug in Twente. Maar dat is al weer 30 jaar geleden. Een éénmalige ervaring in mijn geologenloopbaan”. “De meteoriet maakte ooit deel uit van een groter hemellichaam, het zijn overblijfselen van de periode waarin ons zonnestelsel met een grote klap ontstond. “Het komt van verre, ergens tussen Jupiter en Pluto: aldus wetenschapper is Kriegsman. “Het kan ons misschien meer leren over de ontstaansgeschiedenis van onze aarde, het is een soort tijdscapsule”.

Meteoriet of niet

Door alle publiciteit krijgt Naturalis heel veel telefoontjes. Mensen willen weten of de bijzonder steen die zij ooit vonden ook een meteoriet is. Bereidwillig geeft Kriegsman zijn toehoorders een lesje geologie voor beginners. Of misschien wil hij gewoon een paar honderd telefoontjes voorkomen? Kriegsman: “Een echte meteoriet heeft een smeltkorst, het is aan de buitenkant zwart geblakerd vanwege de pijlsnelle vlucht door de ruimte. Denk maar aan de hitteschilden op de ruimte vaartuigen, die zijn er echt niet voor niets”. Kriegsman vervolgt: “De meteoriet suist met 10 km per seconde door de ruimte in de dampkring wordt hij afgeremd en door deze impact loopt hij putjes en deukjes op. Soms is de meteoriet ook beschadigd omdat het bij de landing een hard voorwerp raakte.  Kriegsman toont de ‘Broek in Waterland’ type Grondried L6’ met een beschadigd puntje. Hier verbrijzelde hij de dakpan, de bewoners waren gelukkig niet thuis”. En van wie is die ongenode buitenaardse gast in uw hand eigenlijk? “De eerlijke vinder”, antwoordt Kriegsman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *