De rollator is mijn best vriend

In de zomermaanden wordt door een groep vrijwilligers 12 rollatorwandelingen georganiseerd in en rond Leiden. Buurtzorg nam in 2015 het initiatief daartoe. In juni was weer de eerste wandeling van dit seizoen met 10 rollator gebruikers en hun begeleiders. De deelnemers, ouderen tussen de 80 tot 92 jaar, maakten een wandeling van ca. 2 km. door Park Matilo en omgeving onder leiding van een IVN-gids. De finish was op ‘De Bult”. “Mijn kleinzoon, die bij Swift fietst, heeft ook moeite met deze heuvel”, zei een van deelnemers.

Bij Roomburgh is de start  van de rollator wandeling. Vrijwilligers van dit zorgcentrum halen en brengen deelnemers met busjes van en naar verschillende plekken in Leiden. ”Wij lopen mee in het geval iemand hulp nodig heeft”, zegt een begeleidster, “en voor de gezelligheid”, voegt zij eraan toe. “Sociaal contact en lichamelijke beweging in de natuur is het doel van onze wandelingen”.

Haast? “Nee, haast hebben zij niet, rustig aan dan breekt het lijntje niet. Het gezelschap vertrekt in een rustig tempo. Hoge stoepranden worden vermeden en overhangende struiken ontweken. Voor de wandeling is twee uur uitgetrokken. Genoeg tijd om overal rustig bij stil te staan. “Bij stil te zitten”, verbetert een deelneemster (82) “wij voeren altijd ons eigen zitje mee, de rollator is mijn beste vriend”.

Als men rollator gebruikers voorzichtig ziet rond schuifelen in een winkelcentrum of op de gang van een zorgcentrum, veronderstelt men onbewust dat het allemaal fragiele ouderen zijn. Maar deze Matilo-wandelaars zijn echt uit ‘een ander hout gesneden’. Sommigen blijken over een bewonderenswaardige  conditie te beschikken. “Ik mankeer eigenlijk weinig,” zegt een oudere heer (92) “maar ik ben onzeker met lopen, bang om te vallen”. Als een soort Tom Dumoulin is hij steeds in de kopgroep te vinden. “Je moet op leeftijd niet vallen, als je wat breekt, ben je echt de sigaar. Want botbreuken en kneuzingen genezen slechts langzamer bij ouderen”.  ‘Staat uw rollator niet wat te laag afgesteld, mevrouw? Het lijkt net of u een winkelwagentje voortduwt. “Nee, antwoordt  mevrouw (86), “de afstelling is goed, ik heb ‘t in mijn rug, s ’morgens kan ik nog wel rechtop lopen maar s ’middag moet ik steunen op mijn rollator. Verder alles goed”, zegt zij monter.

nét Gordon

Bep van Houten, de IVN gids, heeft de wandeling zorgvuldig voorbereid. Ze weet alles over planten en de historie van Matilo. De meeste ouderen komen hier voor het eerst, wel in de krant over gelezen natuurlijk. Zij bewonderen de replica van het gouden masker van een Romeinse bevelhebber die bij de opgravingen gevonden werd. Net Gordon met die krulletjes haar langs het gezicht van het  masker. Er wordt zelf meegenomen koffie gedronken en cake gegeten. De vrijwilliger zitten op de bank, de deelnemers op hun eigen zitje. “De Bult komt in zicht. Dat is een beklimming van de 2 categorie zegt de Dumoulin met een kennersblik, het peloton volgt.

De Leidse Rollatorclub organiseert gedurende de zomermaanden elke maandagmiddag een natuurwandeling. Het seizoen word op 6 september afgesloten met de nationale Rollatorloop in het Olympisch stadion in Amsterdam. Op 10 juli is er weer een rollator wandeling, dit keer in de Pan van Persijn. Het contactadres voor de rollatorwandelingen is de receptie van Roomburgh 071 589 22 00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *