Straatventen na vrijgave twee jaar weer verboden

“Met welke eerste zin je de voorbijganger aanspreekt, dáár komt het op aan”, zegt Piet Schrijvers rechtenstudent en parttime straatventer. “Aandacht trekken en overrompelen met een vraag waarop de aangesprokene wíl reageren”.  “Maar eerlijk gezegd, 9 van de 10 passanten negeren mij en lopen stug door verder de Haarlemmerstraat in”. De winkelier in de Haarlemmerstraat verderop: “En die voorbijgangers, die hun passen versnellen met blik op oneindig, dat zijn mijn klanten en die racen nu mijn winkel voorbij, dat kost mij omzet!”.

Het College van B. & W. is van plan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) 2015 aan te passen en straatventen, sampelen en flyeren in de openbare ruimte te verbieden. Voor toestemming heeft zij alleen nog het O.K. van de gemeenteraad nodig. En die toestemming krijgen zij wel, want burgers (hun kiezers) hebben een bloedhekel aan straatventers. Deze verbale sta-in de-wegs worden het liefst gemeden. Behalve als een nieuwe softdrinks in mini flesje uitdelen maar dan zijn de horeca-exploitanten weer not amused.

Overheidsbemoeienis

Het is echter pas een paar jaar geleden dat die zelfde gemeenteraad deze verbodsbepalingen voor sampelen en flyeren afschafte. Onze volksvertegenwoordigers besloten daartoe in hun grote wijsheid indertijd omdat de regels toch niet gehandhaafd werden. Deze dereguleringsoperatie van toen heette: ‘Minder en Beter’. Overbodige overheidsbemoeienis zeiden onze gekozen vertegenwoordigers met name zij met liberale trekjes . In de raadscommissie besprekingen bleek dat er vrijwel nooit vergunningen werden aangevraagd en nimmer op naleving gecontroleerd werd. De beslissing voor minder regels twee jaar geleden had natuurlijk gevolgen. De gemeente nu: ‘De gevolgen van het afschaffen van de vergunning voor het flyeren, samplen en werven zijn merkbaar. Zowel winkeliers als bezoekers van de binnenstad ondervinden overlast’.

Volgens de nieuwe APV is het straks verboden gedrukte of geschreven stukken dan wel afbeeldingen, samples of op andere wijze producten of diensten onder publiek te verspreiden of aan te bieden. Dit verbod geldt niet voor politieke partijen noch voor stadspromotie. Voor plaats en tijdstip kan ontheffing worden verleend.

Piet Schrijvers is teleurgesteld als hij hoort dat zijn bijverdienste dit najaar afgelopen is. Hij vindt het best leuk werk om op het Stationsplein en voor de Hartebrugkerk mensen aan te spreken. “Je hebt best leuk contacten en het verdient ook aardig”, zegt hij. “Ik krijg het minimumloon en een bonus voor elk lid dat ik inschrijf voor de ideële organisatie waar ik nu voor sta. Die bonus is het bedrag eerste jaar contributie. Pas als mensen twee jaar lid blijven, profiteert de organisatie”.

* Piet Schrijvers staat niet op de foto

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *