Lunchpauze wandeling gezond en leerzaam

In juni was er weer een ‘Vitality Walk’ goed voor iedereen die in zijn middagpauze even zijn benen wil stekken. Ongeveer 4 keer per jaar organiseert de ‘Leyden Academy of Vitality and Aging’ tussen 12.00 en 13.00 uur zo’n wandeling door de stad. Dit keer ging de route door de (oude) Mors. ‘Mors’ is het oude woord voor moeras. Vanaf het Poortgebouw achter Leiden C.S. naar de Morspoort uit 1669. Dit is nog één van de twee stadspoorten die zijn overgebleven en kortgeleden is de publieke ruimte er rond om heen mooi opnieuw ingericht. Er liggen nu drempels rond het voetstuk en niet iedereen kon het uit historisch oogpunt waarderen. Onder de Morspoort door lopen, kan nog. De laatste auto die het doorrij verbond in de wind sloeg en (toch) doorreed, deed dat met achterlating van zijn uitlaat.

De wandeling voert verder langs het wachtgebouw van de voormalige Morskazerne. Tot 1981 werden hier dienstplichten militairen tot leger kok opgeleid. En er werken weer koks in het fraai opgeknapte wachtgebouw. Want een paar jaar geleden vestigde zich hier een prestigieus 5 sterren hotel: ‘ Boutique Hotel D’oude Morsch”.

De wandeling gaat verder langs molen ‘De Put’. Dit is een replica van de  standerdmolen van Jan Jansenzoon Put. De oorspronkelijke molen op deze plaats dateerde uit 1619. Het is dus niet de molen van Rembrandts vader. Die vaders molen stond even verderop aan de Weddesteeg, daar is Rembrandt van Rijn ook geboren De wandelaar het Galgenwater over via de  Rembrandtbrug, een ophaalbrug uit 1987. De wandeling wordt vervolgt en komt langs de ‘Kweekschool voor Zeevaart’, die werd in 1855 opgericht op voorspraak van Prins Hendrik, de man van koningin Wilhelmina. Deze  kweekschool leidde jongens op uit arme Leidse gezinnen voor matroos. Het middelbaar en hoger kader, zeeofficieren, kregen hun opleiding in Amsterdam bij de ‘Kweekschool voor de Zeevaart’ (mèt lidwoord). Verschil moest er zijn.

Het gezelschap steekt het Noordeinde over, de witte villa aan de overkant, Noordeinde 1, was de directeurswoning van de Kweekschool en enige tijd een dependance van het gymnasium.  De weg wordt vervolgt door het Singelpark en bij Café restaurant ‘De Grote Beer’. Die ging dit voorjaar failliet en veranderde van eigenaar, ze zijn druk aan het verbouwen. Verder langs het ‘Arsenaal’ de voormalige Doelenkazerne. Hier worden u de talen Chinees, Japans en Koreaans gedoceerd. Langs de Doelengracht. Op alle huizen een enorme Nee-sticker. Waarom dat? De bewoners protesteren tegen de sloop van deze 58 sociale huurwoningen die moeten wijken voor de uitbreiding/nieuwbouw van de campus voor  de faculteit Geesteswetenschappen. Via Doelensteeg naar Rapenburg met Bibliothecia Thysiana op nr. 25 de enige bibliotheek in Nederland uit de zeventiende eeuw en het Sieboldhuis op nr. 19 met voorwerpen bijeengebracht door de scheepsarts die voor de VOC op Deshima (Japan) verbleef in de 19 eeuw. Via het Kort Rapenburg en over de Blauwpoortsbrug de Morsstraat door het singelpark langs het rijksmuseum voor Volkenkunde. Tot 1935 was dit het Academisch Ziekenhuis van de Universiteit. Terug naar het Poortgebouw, na de zomer weer een Vitailty wandeling, het is gratis, gezond én je leert nog wat van je stad. Loop je mee in september?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *