Alleen rust kan ons nog redden

De Leidse gemeenteraad is weer voltallig. De vacature van Leefbaar Leiden ontstaan door het vertrek van Tomas Kok, is na een half jaar leegstand opgevuld. Wil Sorel (74) beeldend kunstenaar en ontspannen ogende senior werd vorige week beëdigd. Wat zou dit nieuwe raadslid het liefste invoeren, als hij ‘t voor het zeggen had? Sorel: “Dat elke dag als de stadhuisklok 12.00 uur slaat iedere Leidenaar op de plaats waar hij zich bevindt 5 minuten ontspannende Tai Chi oefeningen doet”.

“Ik kan het raadswerk, ca. 20 uur per week,  er best bij doen. Ik heb op het moment niet zoveel om handen”. In de koffiekamer van het stadhuis zit Wil Sorel relaxed achteroverleunend op zijn praatstoel. “Ik ben een Belg, ja nu niet meer natuurlijk anders kun je niet in de gemeenteraad gekozen worden. In 1967 kwam ik naar Nederland om een vriendin te helpen in haar zaak. Typograaf ben ik van  beroep, schilderen en beeldhouden is mijn passie. Cultuur in de meest brede zin, heeft altijd mijn belangstelling gehad. Via  dit onderwerp werd al vroeg mijn belangstelling voor de lokale politie gewekt”.

12 zetels verder

Natuurlijk had Sorel nooit gedacht dat hij nog eens in de gemeenteraad zou belanden. Dan Sloos, de fractievoorzitter van Leefbaar Leiden, vroeg hem in 2014 als lijstduwer op plaats nr. 15 te gaan staan. Sorel, die bekendheid geniet in de stad, stemde goedmoedig toe.

Sorel maakt een afwerend gebaar als hij de ‘de opvolger van Tomas Kok’ genoemd wordt. De partij ‘Leefbaar Leiden’ haalde bij de raadsverkiezingen in 2014 twee zetels. Al snel na de verkiezingen  ontstond onenigheid tussen Sloos, de lijsttrekker en Kok, zijn nr. 2 op de lijst. Kok ontpopte zich steeds meer als een aanhanger van het gedachtegoed van de PVV en dat was de Fortuinist Sloos een doorn in het oog. Na een knallende ruzie stapte Kok uit Leefbaar Leiden en begon voor zich zelf, de ‘Groep Kok’. Maar half vorig jaar werd Kok zwaar ziek. Hij gaf zijn raadszetel op. Het bleek een hele klus de lege raadszetel op te vullen. De nr. 3, 4  enz. enz. van Leefbaar Leiden bedankten voor de eer of waren niet in staat de zetel in de gemeenteraad te bezetten.

Waarom accepteerde Wil Sorel de raadszetel wel? ”Gewoon, ik ben een man van mijn woord, ik heb mij toch op de lijst laten zetten, of niet”, zegt Sorel.

Warm bad

Maar waar staat de nieuwe stadpoliticus Sorel in het politieke spectrum ? “Ik kom uit een familie van sociaal bewogen werkgevers. Mijn grootvader betaalde zieke arbeiders al door, voordat er zo’n wet was. En uw standpunt over vreemdelingen? Sorel: “Mijn familienaam verraad mijn Franse afkomst, ik stam af van godsdienstvluchtelingen die hard werkten om een nieuw leven op te bouwen”. “Nog meer naïeve vragen?”

En hoe was uw eerste raadsvergadering? “Een warm  bad, veel aardige raadsleden, iedereen was zo belangstellend en hulpvaardig”.  Zou dat misschien er mee te maken hebben dat men wilde weten wat voor ‘vlees zij in de kuip’ hadden, in welk opzicht u ook de ideeën opvolger van Kok bent? Sorel:  “Dat weet ik niet hoor, dat is allemaal van voor mijn tijd, ik kijk voorruit”.

En gaat u nu de hele zomer alle dossier doorpluizen in de raad goed beslagen ten ijs te komen? Sorel:  “Wel nee, ik ben al helemaal niet zo’n dossier man, ik praat liever met de mensen, daar wordt je veel wijzer van. Bovendien heb ik begin augustus een afspraak met secretariaat ambtenaren, die gaan mij over de belangrijkste dossier bijpraten. Ik vindt het gewoon prachtig”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *