Miljoenen exploitatierisico Lammermarkt garage

“De exploitatie van de Lammermarkt garage is risicovol omdat de inkomsten onzeker zijn en de kosten grotendeels vaste kosten zijn, onafhankelijk van het gebruik van de parkeergarage”, dat antwoordt het gemeentebestuur op vragen van gemeenteraadslid Mart Keuning (ChristenUnie). In april dit jaar werd de parkeergarage onder de Lammermarkt geopend. Twee maanden later kondigt de gemeente parkeertarief kortingen aan, ‘dynamische tarieven’. Heeft zij zich verrekend, lopen de belasting betalende Leidenaren risico’s door exploitatieverlies?

 De bouw van de parkeergarage onder de Lammermarkt kostte € 40 miljoen. Dat geld was er niet, dus moet de garage zichzelf binnen ca. 20 jaar terugverdienen door extra parkeerinkomsten. De inkomsten zijn de verkoop van parkeeruren en abonnementen. Volgens de adviseurs die de gemeente in de arm nam, is de toekomstverwachting over de bezettingsgraad ‘redelijk’. De eerste jaren verwacht men verlies, na 20 jaar moeten baten en kosten in balans zijn. De algemene reserve en de opbrengsten van straat parkeren, moeten aanloopverliezen dekken.

“De risico’s van dit project zijn groot, ik maak mij daar zorgen over”, zegt Keuning (CU). “De garage moet niet alleen vol komen te staan: het moeten extra parkeeruren zijn die anders niet op een andere parkeerplaats gemaakt worden. Anders brengt het netto niets op. Een volle garage zegt dus niets.” Volgens Keuning loopt de gemeente (belastingbetalende inwoners) voor miljoenen euro’s risico.

Laat je leiden

De afgelopen jaren lieten bewoners van onze regiogemeenten Leiden als winkelstad een beetje links liggen. Het College wijt dat aan de slechte auto-bereikbaarheid. Daaraan heeft zij hard  gewerkt en wil nu van dat negatieve beeld af. Met de P.R. campagne die in het najaar start: “Laat je leiden” wil B. & W. dat mensen uit de buurgemeenten vaker met de auto naar de stad komen.

Keuning is daarover in ‘t geheel niet te spreken: “Wat een rare actie,” zegt hij, “om bezoekers uit buurgemeenten te verleiden met de auto te komen. Het College zou zich moeten inzetten voor mínder auto’s in de binnenstad, door juist mensen uit de buurgemeenten met de fiets te laten komen. Leiden is daar helemaal niet voor gebouwd, meer auto’s is slecht voor de leefbaarheid, luchtkwaliteit en bovendien minder duurzaam.”

Het principe van dynamische parkeertarieven is: Bij meer plek of vooraf gereserveerde plekken betaalt de parkeerder een lager tarief dan het standaardtarief (2,75 per uur). Verder is wil de gemeente op de koopzondagen najaar 2017 een van begin september tot eind december een kennismakingstarief introduceren, de eerste twee uur gratis.  Deze dynamische parkeertarieven leiden overigens allen tot minder inkomsten. Bovendien zijn er ook nog concurrerende parkeergarages in Leiden. Het parkeerterrein aan de Haagweg met 750 plaatsen (€ 4 voor 2 uur), waarbij je wordt gehaald en gebracht met een shuttlebusje van en naar elke centrumlocatie. Op het Haagwegterrein worden volgens  de huidige plannen in 2022 huizen gebouwd. De Morspoortgarage naast het oude belasting kantoor (€ 2,40 per uur) die moet rond 2020 verdwijnen ook voor woningbouw.

Concurrenten elimineren

“De gemeente zorgt er wel voor dat de Lammermarktgarage vol komt en zo het verlies op een ander plaats gelopen wordt”, voorspelt een anonieme woordvoerder. Keuning in reactie: “Zie je wel, zal B.&W. dan zeggen, de parkeergarage aan de Lammermarkt was toch echt nodig. Maar het verlies wordt dan op andere parkeerplaatsen gelopen”. Keuning vervolgt: “Dat kost de stad dus geld, geld dat beter gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld betere jeugdzorg (zonder wachtlijsten) of meer groen in de stad”.  “Ondergrondse parkeerplaatsen is echt geen slecht idee, maar het moet betaalbaar zijn. Nu gokt de gemeente op toekomstige inkomsten, gokt met de toekomst van onze stad.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *