Summerschool studenten leren voor hun lol

Terwijl half Leiden met vakantie is, zijn verschillende faculteiten van de universiteit vol in bedrijf. In de maanden juli en augustus komen er ongeveer 750 buitenlandse studenten naar onze stad om één van de 20 ‘summerschools’ te volgen. ”We begonnen met de eerste summerschool 15 jaar geleden bij het  Grotius Instituut van de Rechtenfaculteit”, vertelt universiteit voorlichter Caroline Overbeeke. “En het aantal cursussen breidde zich elk jaar uit, net als het deelnemer aantal”.

De ‘schools’ brengen de universiteit én de stad geld in het laatje. Zonder summerschools zouden studentenkamers de  zomermaanden leegstaan, geen extra collegegelden de universiteit kas spekken en de middenstand niet profiteren van hun boodschappen of eten en drinken buitenshuis. De jonge zomergasten uit de hele wereld dragen de zomermaanden bij aan de economie van de stad.

 Zinvolle vakantiebesteding

Waarom komen deze jonge mensen naar Leiden om te studeren? “Vanuit heel verschillende motieven”, antwoordt Overbeeke. Volgens haar nemen sommigen gewoon een voorproefje op hun aanstaande  Masteropleiding of nemen ze alle tijd om zich te verdiepen in een bepaald wetenschappelijk onderwerp. Andere studenten willen volgens Overbeeke gewoon netwerken en kennisdelen met professionals die zij hier treffen óf  zij willen uit carrière overwegingen hun CV oppoetsen.  “Maar waarschijnlijk zitten er ook een heleboel studenten tussen die in Leiden gewoon een gezellige en zinvolle vakantiebesteding zoeken”, aldus Overbeeke. Studenten waarvan Papa in Tokyo, Londen of New York misschien tegen zijn zoon of dochter zei: “Je hebt zo hard gestudeerd het afgelopen jaar, doe maar iets leuks en leerzaams. Ja, Leiden in Nederland klinkt wel degelijk en veilig, dat is goed”.

Onze zomer studenten hebben in Leiden overigens genoeg om uit de kiezen.  Zij kunnen zich inschrijven voor een van de ruim twintig Summer Schools, in zowel Leiden als Den Haag. Over biofarmaceutische wetenschappen bv. maar ook over Oud-Russisch, over nationale wetgeving in Europese lidstaten en over Papyrologie (het ontcijferen van geschreven teksten) enz. enz. . De programma’s zijn kleinschalig, staat in de brochure, de studenten krijgen een persoonlijke begeleiding en de colleges worden gegeven door uitstekende docenten. Naast de onderwijsmomenten is er tijdens de Summer Schools ook ruimte voor sociale activiteiten en uitstapjes in en om Leiden.

Zittenblijvers

De universiteit Leiden heeft ook een junior editie voor niet-studenten. Zij organiseert, samen met middelbare scholen uit de regio, in 2017 (weer) een zomerschool voor zittenblijvers. Dit jaar kunnen leerlingen van zeven middelbare scholen hieraan deelnemen. De leerlingen krijgen twee weken lang les in hetzelfde vak, voeren gesprekken met een studiecoach en worden op activerende manieren geprikkeld door bijvoorbeeld een excursie, gastles of eigen gemaakte ‘escape room’. Escape room? Wat is dát nou weer? Opgesloten zitten in een klaslokaal van waaruit je je alleen kunt bevrijden als je – met anderen – een moeilijke opdracht uitvoert. Spannend zeg die summerschools

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *