Voetbal vitaal halveert aantal Leidse clubs

Leiden heeft 11 amateur voetbalclubs waarvan er 6 een schulden hebben. Vóór de zomervakantie zette wethouder Paul Dirkse (D66) de verenigingen voor ’t blok:  Uiterlijk 1 september je schuld aflossen óf een betalingsregeling treffen, anders heb je het seizoen 2018/2019 geen veld meer om op te spelen. De politiek vindt het huidige aantal clubs te veel, zij stelde de levensvatbaarheidseis: ‘Iedere club tenminste één team in elke jeugdcategorie en minimaal 450 spelende leden’. Maar hoeveel vitale clubs houdt Leiden straks over?

“Alle voetbalclubs hebben een betalingsregeling getroffen”, meldt Dirkse de gemeenteraad. Maar we houden alles nauwgezet in de gaten of de afspraken ook worden nagekomen, staat verder in zijn brief. Met name de uitstaande energie rekeningen bleken in het overleg tussen gemeente en de clubs een twistpunt. De gemeente betaalde voorheen de rekeningen voor gas, water en licht. Dat de sportclubs dat zelf moesten betalen, viel hen ‘koud op hun dak’. De wethouder schrijft gedecideerd aan de gemeenteraad dat nu over de nutsrekeningen goede afspraken zijn gemaakt.

Allochtonen clubs

De amateur voetbalclub DoCoS is op dit moment de enige voetbalvereniging  die volgens de gemeente aan het predicaat ‘vitaal’ voldoet. Meer zorgen maakt het gemeentebestuur zich over Roodenburg in Leiden Noord. Die staat er financieel beroerd voor. Zij heeft schulden aan de gemeente en een deel van de clubs inkomsten, onderverhuur van een deel van hun accommodatie, is weggevallen.  Insiders in het Leidse amateurvoetbal vermoeden dat de gemeente ‘Roodenburg’ wel de helpende hand toesteekt. Het gemeentebestuur ziet deze club namelijk als een steunpilaar in haar contact met jonge allochtonen.

Gol-Sport is een voetbalvereniging met grotendeels een allochtonen ledenbestand. Zij voldoet niet aan de vitaliseringseisen van de gemeente. Financieel gaat het niet goed met hen. Volgers de Leidse voetbalwereld zou deze club maar het maar beste ondergebracht kunnen worden bij een andere club. Maar men vreest dat een fusie partner moeilijk te vinden is en de gemeente zal omdat het maatschappelijke gevoelig ligt, niet zo gauw ‘de stekker eruit trekken’.

Levensvatbaar

FC Boshuizen is al een fusieclub, het leden aantal is klein, zij zit financieel in een moeilijk parket. Daarentegen speelt in haar voordeel  dat zij de laatste jaren hoger speelt dan de andere clubs. Zij is waarschijnlijk naarstig op zoek naar een partner. FC Boshuizen zou best op zondag op het (zelfde) veld als DoCos kunnen spelen, die het speelveld meestal alleen op zaterdag gebruikt.  Leidsche Boys zoekt niet meer actief naar een fusie – of samenwerkingspartner, weet wethouder Dirkse. Als deze club niet meer op sportpark ‘De Vliet’ kan voetballen, houdt zij het waarschijnlijk voor gezien.

 

UVS heeft de voorwaardelijke 450 spelende leden én voetbalt in elke jeugdcategorie. Als deze club met de gemeente financiële voorwaarden kan leven, is zij de tweede vitale club volgens sportwethouder Dirkse. Over Lugdunum is Dirkse ook redelijk optimistisch. De clubs VV Leiden en FC Rijnland willen aan de vitaliseringseisen werken, meent hij,  en  fuseren maar of dát lukt. De studenten voetbalclubs LSVV ’70 en Footbal Factory blijven buiten schot, de gemeente heeft hen een aparte status toebedeeld. Volgend de Leidse voetbal watcher. “Als de gemeente de criteria over spelende leden en teams zo handhaaft, is er een toekomst voor Docos, UVS en Lugdunum  (samen). Voor de andere Leidse clubs breekt een onzekere toekomst aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *