Fietsroutes maken is een kunst

Op een mooie zomerse zondag fietsen er al gauw een paar duizend Leidenaren in de ons omringende  polders en de duinen. Het zijn overwegend 65 plussers en de meeste van hun fietsen hebben tegenwoordig ‘ondersteuning’. Uitgezette routes volgen, heeft hun voorkeur. Geeft een rustig gevoel, de afstand is bekend en je keert veilig terug op het startpunt.

Kees Bakx (71) uit Zoeterwoude is vrijwilliger bij ‘De Mooiste Routes’. De Zoeterwoudenaar bedenkt fietstochten en er pleegt regulier onderhoud aan om te zorgen dat de routeaanwijzingen (blijven) kloppen.

Bakx ontwierp  8 jaar geleden de ‘Groene Hart Route’, hij liet zijn vinding hem starten op een parkeerplaats in zijn woonplaats. De recreatieve fietser van deze ‘Mooiste Route’ wordt middels uitgeprinte aanwijzingen op papier of per GPS in ca. 40 km geleid langs Leiderdorp, Woubrugge, Koudekerke en Benthuizen. ‘Het is een klassieke poldertocht’, zegt Bakx. ‘Weids polderlandschap, Hollandse wolkenluchten, fraaie molens en volop van de natuur, ‘t is gewoon genieten’. ‘Tijdens de rit door het Groen Hart ziet men veel water, het blijft toch altijd bijzonder als je  bij de Wijde Aa het wateroppervlak op ooghoogte ziet liggen. ‘Dat kunnen wij alleen in Nederland voor elkaar krijgen, toch’. De weg van de Groen Hart Route gaat over vrij in het land liggende kerkenpaden en andere fietspaden.

Bakx is na 12 jaar vrijwilligerswerk een ervaren routemaker. Hoe doe hij dat, is het studeerkamer werk? ‘Helemaal niet’, zegt Bakx. Zoals alles begint zoiets met een idee, die meestal bestaat uit een aanwijzing van een vriend of bekende. ‘Zoiets als, heb je dát al gezien Kees’. ‘Die iemand  wijst je op iets bezienswaardigs en in mijn hoofd combineer ik dat met eerdere tips. ‘Een gebouw met een geschiedenis, een buurschap met een verhaal en ik ben gek op legendes’, aldus Bakx.

Maar de natuur en veilige wegen zijn ‘volgens hem de eerste voorwaarde voor een route en zo ver mogelijk weg van ander verkeer. Dicht bij de natuur. Weidevogels die verrast opkijken, daarlangs leidt routemaker Bakx bij voorkeur zijn duizenden volgers.

brug overgeschilderd

Bakx weet dat routeaanwijzingen geen eeuwigheidswaarde hebben. De terminologie waarmee hij de recreanten geleid, mogen evenmin voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn. Maar wegen worden verlegd en links af bij de groene brug is wel verwarrend als die brug vorige week net wit geschilderd is. ‘Kijk’, zegt Bakx, ‘een paar maanden geleden is naast de Ruigekade, het weggetje in de polder ten Oosten van de Does, een nieuwe weg aangelegd.  Dat moet ik nog veranderen in de routebeschrijving, want nu zijn voet – en fietspad gescheiden’.

Minstens eens per twee jaar worden alle route van  Mooiste Routes’ nagelopen of gefietst. Gekeken wordt of alle aanwijzingen nog kloppen. ‘Dat doet bij voorkeurs iemands anders dan degene die de route ontwierp’, vertelt Bakx. ‘Iemand met een frisse blik, zo gezegd’.

www.mooisteroutes.nl dateert uit 2014 inmiddels zijn honderden routes voor fietsers, wandelaars, kanoërs en mindervaliden ingevoerd. Allemaal werk van de ca. 130 deskundige vrijwilligers, als Kees Bakx. Abonnees  hebben toegang tot De Mooiste Routes van Nederland. Naast een zorgvuldige beschrijving met routekaart is er ook een GPS versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *