Woningentekort drijft niet alle Leidse huren op

‘De huren rijzen de pan uit’, kopte een landelijk ochtendblad en met het citaat: ‘Amsterdammers en expats komen naar Leiden om daar de huurprijs op te drijven’, werd er nog een schepje bovenop gedaan. “Die huuropdrijving geldt alleen voor de woningen verhuurd door particuliere verhuurders, projectontwikkelaars en particuliere beleggers, aldus Silvia van Rijn, hoofd Verhuur en Verkoop  bij woningcorporatie ‘de Sleutels’.

In Leiden staan ongeveer 56.000 huizen. De helft (46%) is koop de ander helft (54%) huur. Van die ca. 30.000 huurhuizen worden ca. 16.000  beheerd door één van de Leidse corporaties, ‘Ons Doel’, ‘Portaal’ en ‘de Sleutels’. Deze laatste corporatie verhuurt 7.000 sociale woningen en ca. 400 woningen in de vrije sector. Samen met beide andere corporaties hebben zij een woningbezit van 16.000 woningen.  De resterende 14.000 worden verhuurd door particuliere eigenaren. Leiden heeft in verhouding met andere Nederlandse steden een groot aantal corporatie woningen.

Vrije sector

De huurverhogingen van de corporaties in de sociale sector woningen, met huur van maximaal € 710 per maand,  waren in 2017  0 tot 3 %. De vrije sector woningen van de corporaties, met een huurprijs daarboven, stegen tot maximaal 1 ½ %. Daarentegen steeg de gemiddelde huurprijs van alle gestoffeerde, gemeubileerde en kaal aangeboden huurwoningen in de vrije sector in Nederland met 6,2 %, volgens Pararius een soort Funda organisatie.

De Sleutels verhuurt in de vrije sector  hoofdzakelijk eengezinswoningen en ruime appartementen. Haar doelgroep zijn Leidenaren met een modaal of anderhalf keer modaal inkomen. Voor het verkrijgen van een woning moet je je inschrijven bij WoningNet en een inkomen genieten van 4 keer de huur.  Voor vrije sector woningen hoef je je niet in te schrijven, woningen worden wel aangeboden op WoningNet.

Volgens Van Rijn zit er ongeveer 30% huurverschil tussen huurappartementen van ‘de Sleutels’ en die van de particulieren verhuurder/ investeerders. ‘Betaal je voor een vierkante meter prijs bij de woningcorporaties ca. € 10, bij particuliere verhuurders ligt de prijs algauw bij de € 13’, zegt zij.  De hogere huur wordt volgens haar deels verklaard door een luxere uitvoering en snellere doorstroming van de appartementen bij particulieren.

Inkomensgrens € 32.000

Op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en Gooimeerlaan staat De Prinsenhoek, de Sleutels is de verhuurder en wijst passend toe. Van deze woningen zijn 161 woningen bestemd voor de sociale verhuur en 17 voor de vrije sector. De woning waarvoor de aspirant huurder in aanmerking komt is afhankelijk van inkomen en gezinssamenstelling. De appartementen op de hoek zijn vrije sector woningen, de huur bedraagt € 830 tot 1000. De andere appartementen aan beide zijden zijn sociale huurwoningen, de huren variëren tussen de € 500 en € 700 . Honderd meter verderop, tussen de Prinsenhoek en het Gymnasium op de Van Voorhuijsenlocatie bouwt  vastgoed management MVGM “De Kroon van Noord’. De huurprijzen gaan vanaf € 895 tot 1350 .

Het aantal woningen in de vrije sector van de Leidse woningcorporaties is beperkt. Door de marktwerking van vraag en aanbod worden forse huren gevraagd. De woningzoekenden die net teveel verdienen voor een sociale huurwoning (€ 32.000) kunnen die huren van particuliere aanbieders vaak niet betalen. Aan deze categorie woningen is een schreiend gebrek. Volgens de Sleutels woordvoerster matigt deze corporatie haar huurprijzen met ca. 85% van de markthuur, waardoor het binnen het bereik blijft van inkomens tot € 32.000 . ‘Huurders die een huurwoning achterlaten, hebben voorrang ter stimulering van de doorstroming’, aldus Van Rijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *