Waterkaraffen estafette in Hortus van start

Bij een groeiend aantal restaurants in Leiden krijgt de gast komende jaren gratis en ongevraagd een karafje kraanwater op tafel. Dat is de idee achter de waterkaraffenestafette die door directeur Wim Drossaert, van waterleidingbedrijf Dunea en burgemeester Henri Lenferink, in de Hortus Botanicus begon. Sander Lares, eigenaar exploitant van de Engelenbak aan de Lange Mare kreeg vorige week een dozijn karaffen van het waterleidingbedrijf Dunea. Lares: ‘Een karafje met water hoort net zo goed bij het restaurant service als een gedekte tafel’.

Veel restaurantgasten vinden het een beetje gênant om bij hun bestelling om een kannetje ‘gewoon water’ te vragen. En antwoorden tot slot van hun bestelling van gerechten en wijn: ‘Oh, ja, doet u er maar een flesje water bij’. Misschien fronst deze zelfde klant zijn wenkbrauwen als bij het afrekenen van de fles water, volgens het etiket afkomstig uit Belgische grot, € 4 op de rekening staat.

‘Dát gebeurt in mijn zaak beslist niet’, zegt Lares. Hij verwacht ook weinig moeite te hebben een twaalftal Dunea karaffen aan een Leids vakgenoot door te geven. ‘Onze branche is ook bezig met duurzaamheid’, zegt hij. ‘Water moet niet over honderden kilometers laten vervoeren in een (plastic) fles, als het zo uit de kraan komt’. ‘Ons Nederlandse kraan water is van goede kwaliteit echt niet slechter dan fancy water van over de grens’. ‘In Amerika en in Frankrijk krijg als je aan tafel gaat water op tafel gezet. Bij mij dus ook’. Volgens de restaurateur is het goed om bij een fles wijn water te drinken. Alcohol is vocht drijvend en water vult aan. Voor een sterk kopje koffie, bv. espresso, geldt het zelfde, daar hoor ook een glaasje water bij te serveren.

Extra fooitje

‘Ze eten je arm maar ze drinken je rijk’, zeggen horeca exploitanten onder elkaar. De winst marge op voedsel is vanwege de arbeidsintensiteit ongeveer 1 op 2 voor drank eerder 1 op 5. Gaan alle Leidse restaurants spontaan karafjes duinwater op tafel zetten en de flessen mineraalwater met vrachtauto’s of vliegtuigen vervoerd uit alle windstreken ingevoerd worden, afbestellen? Gelukkig heeft deze duurzaamheidslag die door Dunea is ingezet, een machtige medestander; de serveerster. ‘Laten wij het meisje een paar eurootjes extra fooitje geven, ze heeft goed voor ons gezorgd’. Aan het woord is onze restaurantgast die laatst € 4 betaalde voor een fles mineraal water.

Bij de foto:

Overhandiging eerste 12 Dunea waterkaraffen met v.l.n.r. burgemeester Henri Lenferink, Wim Drossaert (directeur Dunea), Sander Lares (eigenaar Restaurant De Engelenbak), Prof. Dr. Paul Keβler (directeur van Hortus Botanicus) en Robin van der Schuyt, partner bij van der Linde Catering

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *