Komt de volgende Lieke Martens uit Leiden? ‘Best mogelijk’, zegt radiojournaliste Reanne van Kleef (31) spits bij Lugdunum vrouwen 1 en informele talentscout. ‘Aanleg en enthousiasme genoeg bij onze club. Door het succes van de Leeuwinnen is het meisjes – en vrouwenledental deze maand bij dee club aan de Rijnsburgerweg met 25% gegroeid.
‘Die Lieke Martens voetbalt als een kerel’, zei een radioverslaggever, waarom zegt hij nooit: ‘Daphne Schippers rent als een vent’? ‘Omdat voetbal nog steeds wordt vereenzelvigd als mannenvoetbal, de volkssport nr. 1.’, zegt Van Kleef. ‘Vrouwen worden in de voetbalsport niet serieus genomen’.
Ontmoedigingsbeleid KNVB
De voetbalwedstrijd die Sparta Rotterdam in 1896, als openingsstunt van het seizoen, wilde organiseren tussen een Nederlands vrouwenelftal en Always Forward uit Engeland werd door de KNVB verboden op straffe van schorsing. Het KNVB (mannen) bestuur voelde zich jarenlang in haar ontmoedigingsbeleid gesteund door dokters die voetbal schadelijk achtten voor schildklier, eierstokken en baarmoeder. ‘Voetbal staat de vrouw in de weg bij de vervulling van haar belangrijkste taak, voortplanting’, zeiden voetbalbestuurders maar dat kwam niet in de notulen.
Reanne van Kleef begon op acht jarige leeftijd te voetballen. Ze blonk uit in haar team maar stopte, wegens gebrek aan toekomstperspectief. ‘Er was toen geen eredivisie voor vrouwen en als je werd geselecteerd, moest met jongens spelen en die vonden dat natuurlijk niets’, vertelt Van Kleef. Als aankomend Leidse student pakte ze haar sport weer op. Zij speelt nu haar 12-de seizoen.
Lugdunum heeft twee meisjes teams en twee vrouwen elftallen. Twee keer per week wordt getraind en zaterdag de wedstrijd. Bij de club aan de Oegstgeesterweg speelt ook een 30-plus elftal en 5 zaalvoetbalteams. Van Kleef: ‘Lugdunum heeft 94 meisjes – en vrouwenleden. Wekelijks melden zich leden aan en ook vrouwen die eerst gewoon willen meetrainen. Totaal hebben zich, na het Europees Kampioenschap, 27 vrouwen en meisjes aangemeld. Plus een heel nieuw zaalvoetbalteam’, aldus Van Kleef.
Voetballen is stoer
Waarom is Reanne Van Kleef verslingerd aan het voetbal? ‘Het is natuurlijk altijd leuk iets te doen, waar je goed in bent’, antwoordt zij. En zij vervolgt: ‘Voetballen is stoer, het is competitief en het doet een beroep op verschillende kwaliteiten: snelheid; lichaamsbeheersing, bewegelijkheid en kracht’. En het vooroordeel dat het een sport is voor forse gebouwde vrouwen? ‘Dat is écht onzin’, zegt Van Kleef, met het figuur waar mee ze, zonder voetbalschoenen, zo op een mode catwalk kan rondlopen. En ze vervolgt: ‘Voor een beweeglijke spits is zwaarlijvigheid natuurlijk geen aanbeveling en de rechtsbuiten, die móet kunnen rennen. Maar een verdediger met een flinke torso daar is niets verkeerd aan’.
Haar specificaties zijn zo terug te vinden bij de succesvolle leeuwinnen elf. Volgens Van Kleef spelen vrouwen veel meer dan mannen voorwaarts en hebben niets met het slaapverwekkende tactisch (?) getik op het eigen speelhelft. De bal moet naar voren, daar ligt toch het doel van de tegenpartij. Er heerst meer teamgeest, ze gunnen elkaar wat. Vrouwen geven eerder dan mannen een assist als een medespeler kansrijker is. En bovendien zijn vrouwen niet zulke vreselijke aanstellers als de mannen die met een pijntje minutenlang op de grond liggen rollen om tijd te winnen of de tegenstander een gele kaart te bezorgen.
Volgens het rapport ‘Voetbal Vitaal’ van de gemeente is de helft van de 11 Leidse amateurs voetbalclubs noodlijdend of op de rand van een faillissement. ‘Lugdunum niet hoor’, zegt Van Kleef, ‘onze club heeft bovendien net een nieuw sponsor’. ‘Zuiver Media uit Den Haag, een van onze de meiden werkt daar en haar baas wilde wel sponsoren, maar alleen de vrouwen, hoor, zei hij erbij’.
Bij de foto: Reanne van Kleef: Voetballen is stoer