Beter een restaurant dan een leeg pand

Het College van B.&W. wil vijf panden extra langs de Nieuwe Rijn een Horeca-bestemming geven. ‘Niet nóg meer horeca’, roepen de ondernemers, ‘dat is concurrentie vervalsing. ‘Geluidsoverlast voor de bewoners’, gromt de wijkvereniging.

Twee jaar geleden beloofde het gemeentebestuur nog een stop op het aantal horecabedrijven, een status quo in de verhouding horeca en winkels. ‘Voortschrijdend inzicht’, reageert wethouder Robert Strijk (D66). Bij de presentatie van het Collegebesluit, oefende hij voor het debat met de raad.

Het gebied Nieuwe Rijn/Botermarkt is gewild en door zijn ligging op het Zuiden zeer geschikt voor horeca. De (winkel) leegstand hier neemt er toe. Het gemeentebestuur wil daarom vestigingsmogelijkheid toestaan voor dag horeca zonder alcohol, dag horeca mét alcohol en restaurants die op openingsdagen altijd 12.00 uur openen. Volgens Strijk sluiten deze restaurants en koffie zaakjes het beste aan op de winkelfunctie in de directe omgeving.

Gedoceerde toename

‘Geen ongebreidelde groei maar gedoceerde toename die de verhouding, horeca/winkels: 1/3 – 2/3, alleen op dit stukje Nieuwe Rijn verandert’, bezweert Strijk. ‘Beter een restaurant dan een leeg pand’, is zijn lijfspreuk. En het verwijt dat slechts twee jaar geleden het stadsbestuur nog plechtig beloofde niet meer Horeca ter plekke toe te staan, weerlegt hij met de woorden: ‘voortschrijdend inzicht’. ‘Neen, het is geen Jo-Jo beleid, u zou het ons als stadsbestuur kwalijk kunnen nemen als wij niet alert reageren op gewijzigde omstandigheden in de stad’.

Voordat ‘t echter zover was, liet de binnenstadwethouder wel het verwijt onderzoeken of de huren van de panden niet te hoog waren om er een renderende winkel te kunnen vestigen. Winkelketens werden actief benaderd met de vraag of zij zich er met een filiaal wilden vestigen, vertelt hij. En het bleek dat niet de huur, maar de locatie, die een afwijzende houding verklaarden. Strijk: ‘Horeca ondernemers hebben daarentegen wel vol op belangstelling voor een zaak langs de Nieuwe Rijn’. De geluidsoverlast die omwonenden vrezen van (nog) meer horeca, weerlegt Strijk: ‘Ik woon zelf in de buurt, nooit last’, zegt hij. In een eerst volgde raadscommissies worden belanghebbenden gehoord en week na afkondiging in de Stadskrant kunnen belangstellenden zich voor één van de vijf plekken melden. ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.

Bij de foto:

De Nieuwe Rijn waar misschien nog meer horeca bedrijven komen

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *