Bouwen in de tuin van een bouwval

Met een hamerslag verleende de gemeenteraad vorige week toestemming voor de bouw van vier appartementen op het rommelterreintje naast Zoeterwoudsesingel nr. 2. De bouwplek hoort bij het monument ernaast.

Monument! Is die bouwval ernaast een monument? Ja, het rood witte bordje dat naast de deur zat, is door de krakers weg gesloopt. Zoeterwoudsesingel 2 is een kraakpand, het ziet er verwaarloosd uit. Dat verval is al een decennium geleden ingezet. Op Funda werd het pand, fraai uitzicht, 12 kamers, grote tuin aan de mooiste singel van Leiden, voor net onder ‘t miljoen te koop aangeboden . Maar de jaren verstreken, de verf bladderde af. Kopers werden afgeschrikt door de niet overdreven mededelingen op Funda: ‘Het pand moet wel gerenoveerd worden’.

Historisch aanblik

‘Leiden is een stad met een historische karakter’, begon de brief die B.&W. dit voorjaar aan de raad over onderhoud van monumentale panden. ‘Mede ter bevordering daarvan wordt de strijd tegen  achterstallig onderhoud monumenten in werking gezet. De (eigenaren van) panden worden persoonlijk benaderd. En dat heeft resultaat gehad, meldde  de gemeente in maart 2017.

De reactie van de gemeente ná het gemeentebesluit van vorige week: ‘Het handhavingsproces voor Zoeterwoudsesingel 2 is eind 2016 opgestart. De handhaving is nu in de laatste fase waarin wij  aan de eigenaar voor de zomer een besluit onder dwangsom hebben gestuurd. Dit betekent dat hij nog een laatste termijn krijgt om het noodzakelijke onderhoud aan het monument uit te voeren. Doet hij dat niet dan moet de eigenaar een dwangsom betalen. Tegen dit besluit heeft de eigenaar echter bezwaar aangetekend. Dit bezwaar moet nog worden behandeld in de commissie Bezwaarschriften. De gemeente wacht op de zittingsdatum’.

De eigenaar heeft al jaren lak aan de historische aanblik van Leiden. Zou hij net zo lang traineren tot hij het geld voor de verkoop van de vier appartementen in de knip heeft?

Bij de foto: Wat zouden wij dit pand graag een eens goede beurt willen geven, zeggen de langslopende schilders

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *