Maandag plaatste wethouder Paul Dirkse (D66) op een hoogwerker het kruis op de nieuwe spits van de kapeltoren van de Zijlpoortbegraafplaats. Het kruis was de kroon op het werk van bestuurslid Wilbert Hettinga van de begraafplaats. Hij kreeg de voor de restauratie benodigde € 300.000 bij elkaar.
Vier jaar geleden, de dag na een flinke herfst storm, werd Hettinga gebeld. ‘Er ligt een heleboel lood op het grind voor onze kapel, secretatis’, luidde de boodschap. Hij charterde een hoogwerker en liet zich bij de spits hijsen. Zijn vrees werd bewaarheid, het was echt mis. De spits helde met een gevaarlijke hoek van 15% naar voren en met een spijker kon zo door het hout van de torenspits onder de loodslabben steken. ‘Verrot’, zei hij tegen zijn medepassagier in het bakkie die meteen begreep dat Hettinga geen onwel gevoegelijke taal sprak, maar het hout vergaan was.
Lood en leien
Besloten werd de gehele spits te verwijderen van de gemetselde toren. Het houtwerk van de spits werd vernieuwd en door een gespecialiseerd, opnieuw bekleed met lood en afgedekt met leien. De klok in de toren was al eerder verwijderd en zou ook na de restauratie terugkomen.
‘Voor katholieken heeft een kruis op een kerk of kapel een bijzondere betekenis’, vertelt Hettinga. ‘Jezus is aan het kruis gestorven. Dit teken symboliseert de liefde van God voor de mensen die zijn zoon hiervoor opofferde’.
Begraafplaats Zijlpoort dateert uit 1828. Het was het laatste jaar dat burgers van de stad nog binne de bebouwde kom begraven mochten worden. Voordat het zover was kocht de rooms-katholieke parochie van Leiden het terrein op het bolwerk. In 1969 werd de begraafplaats gesloten en kon alleen nog begraven worden in de bestaande familiegraven. Maar in 1985 werd deze beperking weer opgeheven. Elke maan, op de eerste dinsdag van de maand, wordt een heilige mis opgedragen voor de overledenen. De kapel heeft sinds 1976 rijksmonumenten status.
Bij de foto:
Wethouder Paul Dirkse plaatste met de hoogwerker de kruis op de torenspits