Kopermolen snel vernieuwen en hoogbouw in 2021

Stoelen tekort op de informatieavond in de Merenwijk. ‘We hebben veel betrokken bewoners’, zegt wijkvereniging voorzitter Akke Timmerman. Ter dekking van de kosten van renovatie van de Kopermolen mag de eigenaar Van der Vorm in 2021 drie nieuwe appartementencomplexen bouwen. Hij gaat de hoogte in anders gaat het ten koste van groen en dát wil de wijk niet. Appartementen voor Merenwijkers die hun (te) grote huis verkopen om een flat te betrekken in de hun vertrouwde omgeving.

Iedereen is blij met de herontwikkelingsplannen van de Kopermolen maar niet alle aanwezigen waren gelukkig met de hoogbouwplannen. De huidige bewoners van de appartementen complexen rond het winkelcentrum vrezen verlies van uitzicht en minder (zon) licht. Stedenbouwkundige Jeroen de Willigen van ‘De Zwarte Hond’ gaf toe dat de hoogbouw ook een schaduwzijde heeft.

Torenflat

‘Omdat het park belangrijk is voor de wijk hebben wij gekozen voor geconcentreerde gestapelde bouw aan de rand van het park en wordt afgezien van meerdere laagbouw wooncomplexen ín het park’, zei De Willegen. En hij vervolgt: ’Op dit moment zijn in onze plannen drie woontorens gepland; 1 appartementencomplex van 7 lagen nabij de huidige locatie waar nu nog de Hema staat en 2 appartementencomplexen variërend van 16 tot maximaal 30 lagen, aan de rand van het park’.

Omdat elke verdieping ongeveer 3 meter hoog is, kan een eventueel gebouw van 30 verdiepingen dus wel 100 meter hoog worden. Het grootse deel worden vrije sector appartementen met een huur van € 710 tot € 1.000 per maand. Daarnaast is een deel van de 400 appartementen bestemd voor de  sociale sector.

Een 30 verdiepingen torenflat wordt meteen het hoogste gebouw van Leiden. Dat is nu ‘De Stadswachter’ aan het Bevrijdingsplein met 72,5 meter. En alleen de schoorsteen van de E.ON energiecentrale aan de Langegracht is met 80 meter nog hoger.  Maar hoogte record breken is geen doel voor De Willigen, die expliciet maximaal 30 verdiepingen zegt. Met deze drie complexen worden er ongeveer 400 woningen toegevoegd aan de woning voorraad van Leiden. ‘ Uitbreiding woningbestand is beleid van de gemeente’, zegt wethouder Paul Laudy, ‘er is veel vraag naar woningen, ze verkopen als warme broodje’. De gemeente wil de 15 jaar circa 10.000 woningen laten bouwen.

Toekomstbestendig

De Kopermolen is 40 jaar oud en moet nodig gemoderniseerd worden. Toekomstbestendig is het motto en dat betekent een nieuwe uitstraling van zowel het interieur als het exterieur. Er wordt kritisch gekeken naar het huidige winkelaanbod en rekening gehouden worden met de toekomstige doelgroep. De Vegro streek dit jaar niet voor niets neer bij een van de ingangen van de Kopermolen. Een winkelaanbod met bij voorkeur dienstverlenende bedrijven en organisaties zorgdiensten leveren. Het winkelcentrum en met name de entrees krijgen een facelift, er komt meer licht, lucht en ruimte. De verbinding en zichtbaarheid van het park met het winkelcentrum wordt verbeterd. Volgens Directeur Sico van Ammers van Van der Vorm Vastgoed is het de ambitie dat de Kopermolen (weer) het centrale punt, het hart, van de wijk wordt. Het ruimtelijk plan biedt de  mogelijkheid dat de bibliotheek verplaatst wordt richting park. Het parkeren voor het winkelend publiek blijft gratis en  parkeergelegenheid worden geoptimaliseerd.

De 2017 en 2018 worden de woningbouwplannen en herontwikkeling van het winkelcentrum gedetailleerder uitgewerkt. In  2019 en 2020 vallen besluiten. In 2021 gaat voor de hoogbouw de schop de grond in. Wilt u op de hoogte blijven de site www.denieuwekopermolen.nl is in ontwikkeling maar al wel in de lucht en hierop kan iedereen zich inschrijven voor de digitale nieuwsbrief.

Bij de foto: Wijkvoorzitter Akke Timmerman, staand midden, is best een beetje trots  op de massale opkomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *