Herfstwandeling door de Leidse Hout

Met het verkleuren van de bladeren, paddenstoelen en kastanjes op de grond kondigt de herfst zich aan in de Leids Hout. Dinsdag  een ‘Vitality Walk’ onder leiding van Leyden Academy of Vitality and Ageing. Een pittige ommetje tussen de middag veel frisse lucht en sportief bewegen, goed voor iedere leeftijd. Lieke van Boven, bestuurslid van de ‘Vrienden van de Leidse Hout, liep mee en maakte de wandelaars wegwijs.

De Leidse Hout wordt onderhouden door de gemeente, als leden van de vereniging verlenen hand en spandiensten, doen de dingen waar zij niet aan toe komen’, vertelt Van Boven. Zij houdt stil bij een kruising van paden. ‘Kijk wij vlechten de moerbeienstruiken in elkaar opdat zij langs de paden natuurlijke wallen vormen’. ‘Ons bestuur zet zich in voor behoud en verbetering van de Hout’.

De tocht door de Leidse Hout begint bij muziektent ‘De Waterlelie. Langs de vijver vervolgen de wandelaars hun weg en lopen over een brug. ‘Dit is de Brug van Kraan, de laatst overgebleven stenen brug in de Hout’, vertelt Van Boven.

De groep komt langs het bord over de geschiedenis van De Hout, die tussen 1928 en 1931 werd aangelegd. Het was werkgelegenheid project. Het stukje grond was weiland en het gebied heeft nog steeds een hoge waterstand. Daarom worden de bomen nooit oud of dik en zijn ze kwetsbaarder bij een storm. Ze groeien niet diep, de boomwortels hebben watervrees. Daarom rotten veel bomen vanbinnen.

Laat niet voor ’t aangenaam verpozen ..

De  grote weide komt in zicht, het was bestemd bijeenkomsten, evenementen zouden wij nu zeggen. Twee per jaar is genoeg anders leidr de natuur te veel. De bank van ‘Van Nes’, de naam van de ontwerper van het park, staat aan de kop van de weide.

‘Oh, wat een rotzooi’, verzuchten de wandelaars. Voor de bank ligt het vol met lege zakken van chips en petflessen. ‘En  nog geen tien stappen van een prullenmand’, roept iemand verontwaardigd. Een van de wandelaars doet stilletjes werkhandschoenen aan en begint het zwerfvuil op te rapen. ‘Doe ik altijd’, zegt zij, ‘de energie die je gebruik verliest met je te ergeren, gebruik ik liever voor het opruimen’ De anderen volgen haar voorbeeld. Onderwijl citeert iemand een rijmpje uit zijn jeugd. ‘Laat niet als dank van het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos de schillen en de dozen’.

De groep zet zich weer in beweging. Ze komen langs  een zonnewijzer. Het is een z.g. Analemma  zonnewijzer, vertelt Van Boven. Een boog vlakke stenen onder het maaiveld waar de maanden van het jaar op staan en daar tegenover een boog stenen met de cijfers 1 t/m 12 . Zomertijd, meldt de verklarende tekst.  Als je op de tegel van de maand gaat staan, werp je lichaam een schaduw op het uur van de dag. We kunnen het niet checken of hij gelijk loopt , want er is geen zon. ‘Wij kunnen nog wel wat leden gebruiken’, zegt Lieke van Boven bij het afscheid:  www.vriendenvandeleidsehout.nl Volgende maand weer een Vitality Walk, waar, verrassing!

Bij de foto: Eekhoorntjes brood in de Leidse Hout

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *