Doet Leidse SP mee aan gemeenteraadsverkiezingen?

 De lokale SP afdelingen Hoorn, Rijswijk en een tiental anderen mogen van het partijbestuur niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Het bestuur vindt dat deze afdelingen onvoldoende van zich ‘hebben laten zien’. ‘Wij hebben niets gehoord dat wij in Leiden niet mee mogen doen, dus doen wij maart 2018 gewoon mee’, zegt Julian van der Kraats, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad Leiden. ‘Van die krantenkop ‘Stalinistische SP’ wordt hij niet vrolijk en dat  de SP haar vertegenwoordigers zou betalen, dat is feiten verdraaien’.

Het rommelt in de SP in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.  Het SP-partijbestuur verlangt van haar lokale vertegenwoordigers dat zij politiek actief zijn in hun straat, hun wijk en stad. In Hoorn en Rijswijk maakt de SP, net als in Leiden, deel uit van het College van B.& W. Geen kandidaten kunnen stellen decimeert hun politieke invloed.

Stevige basis

‘Ik vind het sneu maar ik kan de beslissing van het partijbestuur begrijpen’, zegt Van der Kraats. ‘En ik zeg dat heus niet omdat interne kritiek binnen de SP verboden is’. Volgens de Leidse SP ’er  wil het partijbestuur plaatselijk allereerst een stevige basis van leden, kaderleden een aanhang die zich vervolgens actief inzet de raadsfractie ondersteunen en hen kritisch volgt’. ‘Breed draagvlak is de eerste vereiste van het partijbestuur en als dát op orde is gemeenteraadsleden. ‘Als je die volgorde veronachtzaamt, ondergraaf je de partij’, aldus Van der Kraats.

Een oordeel over Hoorn of Rijswijk geeft hij niet, maar de reden dat wij in Leiden geen brief verwachten van het partijbestuur, is dat wij hun werkwijze volgen. ‘Onze afdeling rapporteert periodiek aan het partijbestuur’, zegt hij. Van der Kraats verwijst naar recente acties: ‘Slopen bezopen’ in de Zeeliedenbuurt; behoud van monumentale huizen in De Kooi; verzet tegen de skeelerbaan (het mocht niet baten) in de Kagerzoom en verzet tegen de sluiting van de (buurt) winkels in de Beatrixtraat’. ‘En onze (vijf) raadsleden nemen iedere gelegenheid te baat dit uit te dragen in de gemeenteraad’, aldus de fractievoorzitter

En die kwalificaties die de SP bijna dagelijks naar haar hoofd geslingerd krijgt:  Star, rigide, autoritair zelfs Stalinistisch? ‘Leuk is anders’, zegt Van der Kraats. ‘Zelf ben ik meer van overleg en gezamenlijke besluitvorming, maar ik verklaar het zo: ‘De SP is relatief een jonge politieke partij waarvan de leiding in de beginjaren er op gebrand was iedereen bij elkaar te houden en een en de zelfde lijn voor ogen te hebben’. ‘Onze nieuwe voorzitter, Ron Meijer, is hoewel kranten daar anders over schrijven, soepeler van de vorige voorzitter Jan Marijnessen. Maar een gevestigd beeld van de partij raak je niet gauw kwijt.

Afdracht regeling

En nou ook nog eens minister Plasterk die wil verbieden dat (SP) volksvertegenwoordigers hun vergoeding van het partijbestuur krijgen omdat zij niet vrij in hun politiek handelen zouden zijn. Van der Kraats: ‘Laat ik eens mijn eigen persoontje als voorbeeld nemen’. ‘Ik krijg ongeveer €1.250 per maand aan vergoedingen en tegemoetkoming onkosten. Dit volledige bedrag maakt de gemeente nu over op de rekening van ons partijbestuur en die stort € 250 op mijn rekening. De minister van Binnenlandse Zaken wil dit verbieden. In de toekomst ontvang ik het volledige bedrag, de € 1.250, van de gemeente en maak ik zelf € 1.000 over op de rekening van onze penningmeester. ‘Echt, het sop is de kool niet waard’. ‘Ik vind onze afdracht regeling rechtvaardig in de ogen van onze vrijwilligers die langs de deuren lopen flyeren,  partij administratie voeren etc. etc.. Julian van der Kraats: ‘Voor (betaald) baantje moet je echt niet bij de SP zijn, wij zijn idealisten’.

Bij de foto: Julian van der Kraats voor zijn favoriete poster van Popeye: ‘Yes we ken’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *