Leidse huizenmarkt is oververhit

‘De huizenprijzen in Leiden stijgen explosief, schaarste bepaalt de prijs’, zegt makelaar Saskia van der Veer. ‘Op Funda tel ik 1.200 actieve huizenzoekers en 365 aanbieders in onze stad’. Van der Veer werkt ruim 25 jaar bij Makelaardij Bob Oudshoorn en is helemaal niet blij met deze ontwikkeling. Zij ziet niets liever dan een evenwichtige markt met reële prijzen. Maar wat zijn de opties?

 Het aanbod verruimen, meer huizen bouwen is de meest voor de hand liggend keus. Van der Veer: ‘Leiden is de dichtst bebouwde gemeente van Nederland. Na de bouw van de Merenwijk, Stevenhof en Roomburg is er geen ruimte voor grootschalige projecten en dat noodzaakt de gemeente ruimte te benutten binnen bestaande bebouwing’.  Volgens haar resteren in Leiden nog slechts bedrijfsterreintjes waarop woningbouw gepleegd kan worden. En of de gemeente haar plechtige raadbeloftes, leegstaande kantoren te verbouwen tot woningen, nog serieus heeft opgepakt, wordt door sommigen in twijfel getrokken. ‘Samenwerken met de buurgemeenten’, adviseert de makelaar. ‘In omliggende gemeenten is nog bouwgrond.  De nieuwe wijk Verde Vista tegenover Roomburg aan de andere kant van de A-4 bij voorbeeld waar voor de 18 nog resterende woningen 150 gegadigden zijn’.

Overschrijding budget

De huizenmarkt is een ‘verkopersmarkt’, waar de verkoper de prijzen dicteert. Tegenwoordig organiseert een makelaar een ‘open dag’, een middag waarop alle belangstellenden het huis kunnen bekijken. In Leiden verschijnen op dit soort bezichtigingen soms wel 30 mensen. Het zijn vaak de zelfde mensen.  Zo’n kijkdag is geen gezellig samenzijn ondanks dat veel mensen elkaar kennen van  vorige gelegenheden. Maar het zijn geen gasten op een party, het zijn elkaars concurrenten. Misschien kijken zij elkaar verscholen aan en denken: Zie ik je volgende keer weer? Na het open huis kunnen kopers in spe een schriftelijk bod uitbrengen. Een van hen doet het hoogste bod uit en wint de jackpot. Dolgelukkig? Nou. misschien is het wel iemand die na ettelijke teleurstellende kijkdagen een (te) hoog bod uitbrengt, zijn budget overschrijdt of anderszins concessies doet.

Volgens van der Veer kijken starters en zij die een huurhuis achterlaten naar appartementen en eengezinswoningen tot € 2,5 ton. Voor doorstromers zitten de huizen in de prijscategorie 2,5 ton en hoger. Volgens de Leidse makelaar zijn de populairste wijken het Centrum en Prof. Burgemeesterwijk maar door de prijzenslag wijken de koper uit naar de Mors, Houtkwartier en Tuinstadwijk. Huizen uit de jaren ‘30 zijn zeer gewild

 Droogkoken

Huizenprijzen in Amsterdam bereiken het kookpunt, die hitte breidt zich naar Haarlem en komt voorzichtig richting Leiden, vertelt Van der Veer. Het gevolg is dat mensen blijven zitten, waar ze wonen en zich niet verroeren. ‘Droog koken’, heet dat in het jargon. Van der Veer illustreert met cijfers dat het aantal woning verkopen ook in Leiden terugloopt.  ‘In het eerste kwartaal van 2016 werden 57 huizen verkocht en het eerste kwartaal 2017: 38 ‘.

De Leidse ambitie om de komende decennia 10.000 woningen te bouwen. Met zo’n aantal kun je alleen nog maar de hoogte in. Eigenaar Van der Vorm van de Kopermolen en omstreken maakte vorige week zijn plannen bekend over een woontoren van (maximaal) 100 meter. Wordt Leiden het Manhattan aan de Rijn?

Bij de foto: Makelaar Saskia van der Veer: ‘Huizen gebouwd in de 30-er jaren’, zoals deze, zijn zeer gewild.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *