Wordt het Sleutelstad of (weer) Unity?

“Vijf jaar geleden toen de Leidse gemeenteraad ook moest adviseren of Sleutelstad of Unity de lokale omroep in de regio zou worden, sprak de Leidse raad geen voorkeur uit. Haar weifelachtigheid werd ingeven door een gevoeld van onbehagen dat zij moesten adviseren over een medium die hén politiek moest controleren.

Maar Leiden was toen ook niet de enige twijfelaar, Zoeterwoude koos evenmin. In Oegstgeest besliste een raadsmeerderheid, zonder motivering, in het voordeel van Unity. Slechts Voorschoten adviseerde gemotiveerd Unity. De beslissing van het Commissariaat voor de Media (CvdM) de subsidie van € 120.000 toe te kennen aan Unity was voor de periode 2013-2018 uitsluitend gebaseerd op het advies van Voorschoten.

“Niet kiezen is ook kiezen”, bracht Sleutelstad journaliste Reanne van Kleef de Leidse raad fijntjes in herinnering.

De lokale omroepen Sleutelstad en Unity mochten zich de afgelopen weken presenteren in diverse raadszalen. Iedere vijf jaar vraagt het CvdM aan de gemeenten Zoeterwoude, Voorschoten, Leiderdorp, Oegstgeest en Leiden welk nieuwsmedium hun bevolking het best bedient. Welke nieuwsbrenger van radio en (online) TV het meest gevarieerde aanbod biedt of er voldoende inwoners worden bereikt en aandacht besteed aan ‘al wat leeft’. De vertegenwoordigers van Sleutelstad, Chris de Waard, Reanne van Kleef en Rudo Slappendel, Leendert Beekman voor Unity zetten hun beste beentje voor vorige week in Leiden en de andere raadszalen.

Dankzij de subsidie die Unity vanaf 2013 ontving, kon zij een Tv-programma op de kabel (Ziggo kanaal 40) zetten. Net als Sleutelstad heeft Unity haar radioprogramma en een nieuwsite. Maar Sleutelstad op 93,7 is met haar dagelijks nieuwsoverzicht uitgebreider en haar Leidse contacten zijn dieper geworteld in de samenleving. De naam Sleutelstad wekt bij de regiogemeenten echter achterdocht. “Jullie zijn zo Leids, komen wij als Oegstgeest straks wel voldoende aan bod?”, vroeg een raadslid in de buurgemeente. Programma onder de noemer 071 moeten de Leidse dominantie wat verhullen en elke regiogemeente heeft een eigen nieuwsite met hun plaatsnaam.

Journalistieke aanwezigheid

Mét subsidie zijn wij in staat met professionals en vrijwilligers alle commissie  en raadsvergadering van de regiogemeenten te bedienen, zoals wij dat nu in Leiden doen”, zei Chris de Waard van Sleutelstad.  Dat heeft Unity, die over de afgelopen jaren de € 120.000 ontving, niet voor elkaar gekregen. En desgevraagd kon Unity deze dienstverlening ook in de toekomst niet garanderen. Wel stonden zij er voor in dat zij bij belangrijke politieke kwesties aanwezig zouden zijn. Maar politieke hoogtepunten ontstaan spontaan, het boos weglopen van de wethouder in Leiderdorp over de regionale samenwerking was niet geagendeerd.

Het verslaan van eerste palen, opening van een tentoonstelling, sportende kinderen en of een debat organiseren, de beide rivaliserende omroepen bleken daar beide prima toe in staat. Ze werken allebei met enthousiaste vrijwilligers, hebben slimme mensen in hun bestuursraden en toekomstige Rob Trips en Dione de Graaff lopen zich  hier warm. ‘Geef Sleutelstad een kans’ zei Reanne van Kleef en gaf aan het slot van haar presentatie de gemeenteraad ter overdenking mee: ‘Wie houdt wat hij heeft, krijgt wat hij kreeg”.

Bij de foto: v.l.n.r. Chris de Waard, Reanne van Kleef, Rudo Slappendel en Leendert Beekman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *