Jesse Klaver onthaalt als een popster

Bij de ingang van muziekcentrum ‘De Nobel’ krijgen bezoekers van de ‘meet-up met Jesse’ het kaartje: ‘Geen Btw-verhoging’. Het avondje met Jesse Klaver, lijsttrekker van GroenLinks, was al geslaagd voordat het begon. Als een popster werd hij door 750 aanwezigen toegejuicht. Klaver vertelt zijn achterban wat allemaal niet goed is aan het regeerakkoord. Adorerende blikken en ovationele bijval maar weinig kritische vragen.  “Het is vanavond gewoon een gezellig GroenLinks feestje”, zegt een bestuurslid.

Vooraan in een bomvolle zaal twee jonge vrouwen, zij kijken met verheerlijkt naar de jonge politicus  die die zich soepel over het podium beweegt, als de ‘Moonwalk van Michael Jackson’. Achter hem vooraanstaande GroenLinks’ers, Tweede Kamerleden, bestuursleden en trouwe kaderleden. Hun taak is om nauwkeurig getimed, hun instemming met hun leider te mimen. Als een van de podium zitters echter aanstalten maakt naar een microfoon te grijpen, wordt hij door Klaver subtiel genegeerd. Podium zitters zijn er voor het decor, hun taak is instemmend te blijven zitten.

Rechts af

Volgens Klaver laat de regering van VVD, D66, CDA en ChristenUnie de gewone Nederlanders in de steek. Rutte en die anderen  plaatsen bedrijven boven burgers, verhogen btw met  3% op dagelijkse boodschappen, de kapper en het openbaar vervoer en verlagen ook nog eens de winstbelasting voor grote bedrijven. Bovendien gaat volgens Klaver de helft van de lastenverlichtingen naar de 25% rijkste mensen. Het eigen risico wordt niet afgeschaft, terwijl de zorgpremies stijgen. “Dit kabinet wil de klimaatdoelstellingen van Parijs halen, maar zwakt nota bene de klimaatwet af”, haalt Klaver uit. De grootste besparing komt naar zijn mening niet door duurzamer energie, maar door CO2 onder de grond te stoppen. “Allemaal schijnoplossingen”, zegt de GroenLinks voorman. “Het móet anders en dat kán anders. GroenLinks wil groeiende ongelijkheid tegengaan, de partij kiest voor  een ambitieuze klimaatwet en wil zekerheid geven aan mensen over hun baan, hun zorg en hun huis.  “Samen vormen we een beweging die niet te negeren valt en Klaver roept zijn achterban op ten strijde te trekken: “Nu is het moment om elkaar op te zoeken, in actie te komen tegen de Btw-verhoging samen met SP, PvdA, 50PLUS, FNV, de Patiënte federatie, de Fietsersbond, de ANBO, de Beroepsorganisatie Kunstenaars”. Een ovatie is zijn deel.

Klaver heeft ook een andere naam bedacht voor het regeerakkoord van Rutte 3:  ’Rechtsaf’.  “Er staan ook positieve voorstellen in het regeerakkoord , vindt Klaver . Hij noemt de uitbreiding van het vaderschapsverlof, de experimenten met legale wietteelt en de kilometerheffing voor vrachtverkeer.

De formatiebreuk

Het uur is om, het GroenLinks feestje is op haar hoogtepunt en nu moet Klaver toch echt weg. Naar een uitzending van Nieuwsuur, Pauw of nog iets belangrijkers. Misschien gaat hij wel lekker naar zijn vrouw en kind, even je zelf zijn zonder publiek, gelijk heeft ie. Maar nog steeds is die ene prangende vraag niet gesteld, noch beantwoord. ‘Hoe kon het dat GroenLinks na zo’n indrukwekkende verkiezingswinst met 14 zetels bij twee formatiepogingen toch buiten de (regering) boot viel? Hé, Kathalijne Buitenweg loopt nog rond, zij zat de hele avond achter Klaver op het podium. Zij was zijn maatje die hem bij alle gesprekken met Tjeenk Willink en Zalm bijstond. Vraag aan Cathalijne: ’Is het waar dat Jesse en u in de gesprekken met de informateurs  zo’n ruimhartig vreemdelingen beleid voorstelden en jullie alle oorlogs – en economische vluchtelingen Europa binnen wilden laten?’ Buitenweg: “Natuurlijk niet”. Wij wilden opvang in de regio, snelle(re) selectie vluchtelingen aan de Europese grens , geen economische vluchtelingen maar alleen door geweld bedreigde mensen toelaten”.  En daar kon u het niet over eens worden?

Bij de foto:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *