Duurzaamste Leidenaren groen onderscheiden

De Groene Lintjes gaan dit jaar naar Geert Crielaard, Merijn Tinga  en het onderscheidingsteken werd namens de Stichting duurzame horeca Leiden in ontvangst genomen door Carien Overdijk. Het was de 12 e keer dat zij werden uitgereikt, Jos Oltshoorn verrichte de presentatie. Groene lintjes worden jaarlijks gegeven aan de duurzaamste Leidenaren of organisaties.

Geert Crielaard kreeg zijn lintje voor zijn jarenlange inzet en de geestdrift waarmee hij anderen enthousiast maakt. “Door zijn acties is  Leiden nu groener”, zei de jury. Crielaard was niet alleen lobbyist voor de groene zaak maar hij trok ook even gemakkelijk zijn kaplaarzen aan, bijvoorbeeld door te zorgen voor Titus de Taxus.

Kunstenaar en milieuactivist Merijn Tinga,  bekend als de ‘plastic soup surfer’, zakte op een surfboard gemaakt van plastic afval de Rijn af om zo aandacht te vragen voor de wereldwijde plastic vervuiling van het (zee) water. Hij kreeg zijn lintje ook voor zijn niet aflatende inspanning om statiegeld te (gaan) heffen op (kleine) petflessen. “Daar zit nu echt schot in”, verklapte hij bij deze gelegenheid.

Flexitariër

De Stichting duurzame horeca Leiden zet zich in voor een duurzamer horeca. Ze strijden op twee fronten, de (Horeca) ondernemer én de restaurant bezoeker. Carien Overdijk en haar collega’s gaven adviezen over een duurzamere horeca aan exploitanten. Kraanwater op tafel in plaats van een petfles met water uit een Belgische grot. Zij voerden energiescans uit bij Leidse restaurants met als resultaat dat de uitstoot van CO2 teruggebracht werd. Verlichting met led lampen spaart het milieu én de exploitanten geld. Zij zochten met de ondernemers naar minder milieubelastende keuken apparatuur die voor de ondernemer profijtelijk kan zijn. De inzet van de stichting strekt zich ook uit naar de restaurantbezoekers zelf, vertel Overdijk. ‘Moeten wij van haar allemaal vegetariër worden? “Nee, natuurlijk niet”, zegt Overdijk. Uit haar antwoord blijkt een pleidooi voor de moderne ‘flexitatiër’. Eén of twee keer vlees  per week en dagelijkse afwisseling van vis en groenteschotels.  Linzen, aubergines, kaas en noten zijn prima vleesvervangers. Probeer in plaats van een lendebiefstuk van 125 gram eens een groenteschotel met noten of kaas. De (landbouw) grond waarop dat rund van uw lendebiefstuk opgroeit, kan het honderdvoudige maaltijden aan groente opleveren.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *