De groene strik voor Bram is van de buurt

Vorige week beloonde GroenLinks drie personen die zich in het bijzonder verdienstelijk maakten voor het Leidse milieu met een groen lintje. Een Singelpark coryfee, een vechter tegen plastic(soep) in de  zee en een activiste tegen overbodige CO2 in de horeca, streken met de eer. De drie winnaars werden gekozen uit 11 genomineerden. “Details over de niet-winnaars werden niet vrijgegeven”, zei de organisator. Maar de naam van Bram Pater viel. Even bellen waarom Paters’ milieu inzet buiten de prijzen viel.

“Ja, ik heb mijn man bij GroenLinks voor een groen lintje voorgedragen”, antwoordt Coby Pater over de telefoon. “Dat verdient hij echt, omdat hij als geen ander voor het dagelijks opruimen van de rotzooi zorgt rond ‘Het Gebouw’. “Elke dag als hij ons hondje Kelly uitlaat, pakt hij met z’n grijper waarmee hij snoeppapier, blikjes, flesjes, enz. in de afvalbakken deponeert”. Mevrouw Pater vervolgt: Er staan nu vier afvalbakken van de gemeente die er op zijn verzoek geplaatst zijn. Met een bosmaaier, ook gekregen van de gemeente, maait hij regelmatig het onkruid dat tussen de gevels groeit in het bijzonder onderhoud hij pleintje bij de Borneostraat, waar bewoners met zorg wonen. Hij zorgt voor de plantjes van ‘Tegel eruit Plantje er in’. Straks gaat hij de nieuwe perkjes onderhouden langs het Arubapad. Bram heeft de sleutel van dakterras sproeit daar de planten. Hij deed dat soort dingen al toen wij nog in de Prins Frederikstraat  woonden, en nu dus in De Kooi. Mijn man, Bram, meldt overvolle afvalbakken, kapotte straatverlichting, ik denk dat zij best wel eens gek van hem worden. Wie maakt die rotzooi, wie is de hoofdveroorzaker van het zwerfvuil? “Leerlingen van het Marencollege op het einde van de staat, antwoord Pater. Plastic zakjes van hun middag croissantje, wikkels van snack gooien zij gedachteloost op straat. En ik spreek die jongeren er ook op aan, of het helpt, misschien kan de school het opnemen in het lesprogramma duurzaamheid.

Coby is trots op haar man, zij spelt hem een grote groen strik op en een dikke zoen, goed gedaan Bram. GroenLinks deelt dan wel lintjes uit aan vooraanstaande Leidenaren om zich te spiegelen in hun glans, maar deze groen strik is van de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *