Eerste OV-probeerpassen  gaan naar Hogeschool Leiden 

Twee medewerkers van de Hogeschool Leiden, Saskia Kruizinga en Aloys Standaert, kregen vorige week een ‘OV-probeerpas’ uitgereikt door Agnita Mur, lid van het College van Bestuur en Jan Breugem, mobiliteitsmakelaar Haaglanden en Rijnland. Gedurende twee maanden kunnen beide personeelsleden gratis reizen tussen hun woonplaats en Leiden en zo het openbaar vervoer uitproberen.

Kruizinga woont in Alphen aan den Rijn en ging dagelijks heen en weer met de auto, ook Aloys Standaert, maar vanuit Voorhout. Zij zijn twee van de 46 werknemers die zich hebben aangemeld voor deze probeerpas die hun werkgever samen met ‘Bereikbaarheid Haaglanden en Rijnland‘ aanbiedt.

De Hogeschool Leiden heeft 1.100 werknemers die allemaal, net als de leerlingen, in de driehoek Den Haag, Amsterdam en Utrecht wonen. “Wij zijn het eerste bedrijf in de Leidse regio die de OV-probeerpas heeft aangevraagd”, zegt bestuurder Mur en we willen hiermee ons steentje bijdragen aan het bereikbaar houden van de Leidse regio

Onderzoek heeft aangetoond dat als men ergens begint te werken, men niet altijd op rationele gronden een vervoerkeuze maakt. Is dit eenmaal gewoonte, de auto , de fiets of de trein, dan luister men het liefst naar argumenten die zulke keuze bevestigen. De autorijder volgt alle berichten over vertraagde treinen, de fietser zwaait in het voorbijgaan vrolijk naar de autofile en het hele kantoor kijkt meewarig naar de verregende fietser die zijn kleren droogt op de verwarming. Iedereen in zijn eigen ‘bubbel’, het voelt vertrouwd en safe. Een andere vervoerwijze te kunnen uitproberen (in dit geval het OV) zonder gelijk een definitieve keuze te hoeven maken, blijkt een succesvolle manier te zijn om een deel van de deelnemende medewerkers van vervoerwijze te laten veranderen.

“Reizen met het OV is duurzaam en zorgt voor minder CO₂ uitstoot dan als dezelfde mensen met de auto gaan,” zei Mur bij de pasjes uitreiking . Maar ze erkent dat de geplande nieuwbouw op het huidige parkeerterrein ook iets te maken heeft met de introductie van de OV-probeerpas.

Bereikbare regio

Bereikbaar Haaglanden en Rijnland is een initiatief van VNO-NCW West, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Duurzaam Den Haag, TLN en evofenedex en maakt onderdeel uit van het programma Beter Benutten Haaglanden.  Het doel is om de regio beter bereikbaar te maken door de wegen efficiënter te gebruiken en door de inzet van de fiets en het OV. Samen met gedragsmaatregelen wordt het werkgevers en werknemers gemakkelijker gemaakt om op een andere manier en/of op andere tijden te reizen. Op de campagne site www.ga3punt0.nl worden allerlei acties aangeboden om buiten de spits te reizen. Niet alleen deze OV-actie staat vermeld maar ook de mogelijkheid om een week lang een elektrische fiets te lenen om dat uit te proberen hoe het is naar het werk te fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *