Injecties oefenen op sinaasappels is niet echt

Bij de anti-griep injectie of bloedafname voor trombose kijken wachtenden de patiënt die uit de spreekkamer komt vaak verwachtingsvol aan. Zij hebben allen één en de zelfde vraag op de lippen: ”Kan de zuster binnen goed prikken”?  Maar verpleegkundigen en verzorgenden moeten deze vaardigheid zich wel eigen maken, dat doen zij onder andere door in sinaasappels te injecteren. En die geeft nooit een krimp.

“Deze B-overall met applicaties komt het dichtste bij het echte werk”, zegt praktijkbegeleidster Tamara Boonekamp. Zij en haar collega’s verpleegkundigen en verzorgenden van Libertas Leiden, zijn de eersten in Nederland die allerlei verpleegkundige handelingen kunnen oefenen met deze ingenieuze vinding. Op de ‘B-overall’ zitten magneetjes waarop levensechte hulpstukjes vastgezet kunnen worden. Een spons strip met vloeistofafvoer waarop injecteren geoefend kan worden.  Een kunstpenis om het katheteriseren in de praktijk te brengen. Een open wond zoals die voorkomt bij suikerziekte patiënten. Een hulpstukje als een anus voor het toedienen van een klysma.

Alle producten van ‘Care for Level’, de applicaties, lijken wat kleur en vormgeving betreft precies op delen van het lichaam. Bij het oefenen door de verpleegkundigen met B-overall zit er een mens in de overall. Boonekamp stelt zich beschikbaar als patiënt voor haar collega’s. De collega’s oefenen geconcentreerd. Joke van Abswoude: “Ligt u zo goed mevrouw, ik ga nu de injectie toedienen, probeer te ontspannen, u voelt een klein prikje”. “Dat zeg je niet als je in een sinaasappel prikt of  een klysma geeft”, zegt Van Abswoude na de oefening.

Bij Libertas Leiden werken ruim 600 mensen waarvan meer dan de helft verpleegkundigen en verzorgenden deze medische handelingen aan huis of in de de wonen-met-zorg huizen verrichten. “Voor het op peil houden van kennis en ervaring is de B-overall een geweldige bijdrage”, zegt Boonekamp. “Deze realistische praktische training draagt bij aan de kwaliteit van dienstverlening aan onze cliënten”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *