Zoek de zwerfvuil veroorzakers zelf op

Met de publieksactie ‘Ruim je Rrrrotzooi op’ vraagt de gemeente aandacht voor zwerfvuil. Na hondenpoep is zwerfvuil nummer twee grootste ergernis. “Leiden kan schoner en met deze actie willen wij het publiek bewust maken”, zegt wethouder Paul Laudy. Maar sorteert deze actie gericht op  alle Leidenaren in het gewenste effect, kunnen niet beter de zwerfvuil veroorzakers zelf direct(er) benaderen?

Zwerfvuil kost de gemeenschap geld en levert plenty ergernis op. Jaarlijks wordt in Leiden ongeveer 70.000 kg. rotzooi op straat gegooid, dat is ca. 200 kg per dag. De gemeente  plaatst overal prullenbakken en op de drukste plekken een groter formaat, de z.g. ‘Big Belly’. Als een prullenbak niet op tijd geleegd wordt, beginnen passanten hun papiertjes en dergelijke naast de bak te gooien. “De gemeente houdt leegrondes”, zegt de gemeentelijk voorlichter, “de prullenbakken in het centrum worden elke dag geleegd, daarbuiten 2 tot 3 keer per week. Leiden heeft ook de ‘Big Belly’ met van binnen een pers die het vuil samendrukt opdat het meer vuil kan bevatten. “Als zo’n Big Belly voor 80% vol is,  zendt hij een signaaltje uit”, zegt de woordvoerder, “daarop gaat de leegwagen op weg om te legen. nog voordat hij helemaal vol is”.  “Als de melding valt binnen reguliere werktijden (ma t/m za) dan wordt de Big Belly dezelfde dag nog geleegd”.

Sherlock Holmes

Aan de hand van het zwerfvuil op straat kan men zonder veel moeite een idee krijgen wie de vervuilers zijn. Sherlock Holmes hoeft de gemeente daarvoor niet in te huren. Zou de gemeente niet beter hun acties kunnen richten op de specifiek groepen vervuilers. Waar ligt veel zwerfvuil en waar bestaat het uit?

Langs de ‘snoeproutes’ bij scholen van voortgezet onderwijs liggen altijd energy drank blikjes en snackwikkels. De route langs ‘Het Gebouw’ tussen een supermarkt op het Kooiplein en het Mare College is zo’n plek. Er zijn klachten over de Fruinlaan, vlak bij het Gymnasium.  Op de hangplekken van jongeren in parkjes en naast bankjes,  in de Leidse Hout is het altijd prijs. De jongeren zitten te blowen en eten chips uit en zakje. De geur van het weed vervluchtigt maar de chips verpakking blijft liggen. Een prullenbak, pal naast de bank, zou ‘t helpen? Winkels met producten in grootverpakking die door de klanten, omdat het niet in de auto past, worden weggegooid. De markt en terrasbezoekers die voedselresten in de openbare ruimte achterlaten, ongedierte en meeuwen aantrekken.  Maar de gemeente neemt ook veel goede acties. De komende weken bezoekt zij basisscholen en informeert de kinderen hoe lang de afbreektijd is van sommige materialen en gaat vervolgens in groepjes met hen de buurt in om ‘t schoon te prikken. Wijkvereniging organiseren op zaterdag opruimacties. En niet te vergeten de solitaire zwerfvuil bestrijders, buurtbewoners die, terwijl zij hun hondje uitlaten, de papiertjes van de grond rapen en in een bak deponeren. Mogen deze kinderen, buurbewoners en zwerfvuil helden de volgende keer met de wethouder op de foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *