Komst medicijnen agentschap naar Amsterdam, schept kansen voor Leiden

Vorige week werd bekend dat de European Medicines Agency (EMA), de organisatie die de veiligheid van medicijnen controleert, van Londen naar Amsterdam verhuist. “Dat is bijzonder goed nieuws”, zegt Harry Flore, voorzitter van de ondernemers vereniging Bio Science Park (BSP).  “Het biedt veel kansen voor Leiden”. “En ik wordt steeds enthousiaster als ik zie hoeveel energie de vestiging van dit vooraanstaande agentschap bij anderen genereert”.

Bij de EMA in Londen werken ongeveer 900 mensen, voor een deel hooggeschoolde onderzoekers en ook ondersteunend personeel. Voordat een dokter een geneesmiddel voorschrijft in een EU-land moet dit agentschap het goedgekeurd hebben. “Uiterst zorgvuldig onderzoek door de EMA gaat vooraf aan zo’n goedkeuring”, zegt Flore. Uit eigen ervaring weet Flore, zijn hoofdfunctie is directeur van ‘HAL Allergy’, waar onder andere een medicijn tegen pinda allergie ontwikkeld wordt, dat er jaren ontwikkeling aan zo‘n goedkeuring van de EMA vooraf gaan. Flore: “Toen ik hier 10 jaar geleden begon, was men al bezig met de ontwikkeling van dit vaccin en binnenkort kan het pas aan de EMA worden voorgelegd”. Flore vervolgt: “De geografische nabijheid van ons bedrijvenpark waar medicijnen ontwikkeld worden, en de instantie die het middel tot de markt toelaat, is zeker een voordeel”.

In de slipstream van deze verplaatsing naar Amsterdam kan Leiden op verschillende terreinen profiteren, vindt Flore. Als het EMA-kantoor aan de Zuidas van Amsterdam klaar is in maart 2019, moeten de werknemers ergens wonen, hun kinderen naar school sturen etc. En Leiden, met de iets gematigder huizenprijzen, is een alternatief als woonplaats en er zijn internationale scholen. Voor werknemers die uit London komen, de Britse hoofdstad heeft dezelfde oppervlakte als de provincie Utrecht, is de afstand van 25 minuten treinen een peulenschilletje.

Leidse lobby

Maar belangrijker dan deze meeverhuizende werknemers is de aanzuigende werking op (bio)farmaceutische bedrijven die willen uitbreiden, denkt Flore. Het Bio Science Park Leiden telt op het ogenblik 120 bedrijven en er werken ongeveer 18.000 mensen. Met de aanliggende locatie Oegstgeest kan het groeien naar 25.000. En heus niet alleen hooggeschoolde onderzoekers vinden hier werk, benadrukt Flore. Ook administratief- , technisch personeel,  beveiliging etc. is nodig. De toenemende bedrijvigheid in de service verlenende sector en hotels is als ‘spin-off’ evenmin te onderschatten.

Leiden Marketing, de Universiteit, het LUMC en de ondernemersvereniging BSP benutten hun netwerken om de farmaceutische sector op de gunstige vestigingsvoorwaarden in Leiden te wijzen. Flore verwijst ook naar een bezoek dat Burgemeester Lenferink deze week bracht aan Japan, in het kader van de stedenband tussen Nagasaki en Leiden. Via deze stedenband wordt geprobeerd een zakenband te starten, de Leidse lobby is al begonnen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *