Mediafonds draagt bij aan journalistieke waakhond functie

De gemeente stort € 200.000 in een fonds waaruit lokale media, kranten, radio etc. subsidie kunnen krijgen om kritische(r) en meer diepgaand (onderzoeks)journalistiek werk te verrichten. Met 11 van de 36 stemmen tegen, van VVD, CDA en Leefbaar Leiden, ging de gemeenteraad vorige week akkoord. Is gesubsidieerde berichtgeving dan nodig in Leiden? Bij veel Leidenaren dringt zich het volgende beeld op: “De Leidse media is een winkel waarvan de etalage vol dozen staat, als je binnen komt, blijken de meeste dozen echter leeg”.

Maar is de onafhankelijkheid van die gesubsidieerde nieuwsbrengers wel gewaarborgd, als er voor betaald wordt? ‘Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt’, toch!. Er komt een onafhankelijke stichting die toetst op kwaliteit en diepgang van aangeleverd nieuws . Dat nieuws over Leiden moet door bestaande media, bv. Leidsch Dagblad, Leids Nieuwsblad of Sleutelstad, gebracht worden. De berichtgeving moet voor iedereen toegankelijk zijn, dus niet exclusief voor de abonnees van een kant, die voorwaarde sleutelde Walter van Peijpe (G/L) nog in het voorstel. En Anna van den Booggaard (PvdA) kreeg de raad mee dat de berichtgeving ook voor iedere Leidenaren begrijpelijk moet zijn.

De gemeente en plaatselijke journalisten hebben elkaar nodig ook al bestaat er wrijving in de uitvoering. De gemeente wil draagvalk onder de bevolking en gebruiken de media haar beleid aan de man te brengen. Toen door krantenbedrijfssaneringen het aantal onafhankelijke journalisten slonk, bouwde de gemeente haar voorlichting apparaat uit. Tegenover elke Leidse journalist staan 5 gemeentelijke voorlichters/woordvoerders die hun bazen zo goed mogelijk in de publiciteit willen brengen. En voor de, altijd in tijdnood verkerende verslaggevers, zijn de door hen aangeleverde pasklare teksten zeer welkom. Een paar zinnen omgooien en het kan als artikeltje zo naar de redactie.

Het is niet de taak van de overheid haar eigen oppositie te mobiliseren, de markt moet zijn werk doen, vonden VVD, CDA en Leefbaar Leiden toen zij vorige week tegen het lokale medium fonds stemden. Daar dachten twee raadsleden, Jeffrey van Haastert (D66) en Mart Keuning (CU) anders over. Zij kwamen in 2016 met het idee om met behoud van een veelvormig medialandschap te behouden en verdedigden hun standpunt dat marktwerking tot vervlakking leidt en onze democratische samenleving zonder externe waakhond in gevaar komt. Het Projectfond Leidse Journalistiek start per 1 januari 2018. Nu wel even afwachten wie en welk nieuwsmedium de eerste aanvraag indient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *