Carin Gaemers is volgens OPZIJ meest invloedrijke vrouw van 2017

Carin Gaemers is de meest invloedrijke vrouw van 2017,  zij werd vorige week gekozen door het feministisch maandblad ‘OPZIJ’.  Gaemers stelde samen met Hugo Borst het manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’ op, die misstanden in de ouderenzorg blootlegde. Mede door haar inspanningen reserveerde de regering € 2 miljard extra voor verbeteringen in de ouderenzorg. Vorige week maakte OPZIJ haar uitverkiezing  bekend en de samenstelling van de Top 100:  2017 meest invloedrijke vrouwen in een tiental maatschappelijke sectoren.

De openbaarmaking vond plaats in de Burgerzaal van het stadhuis. Waarom in Leiden? Sinds een jaar zetelt de vier hoofdige redactie van OPZIJ op Haagweg 4 . Hoofdredacteur Marianne Verhoeven ziet in  Gaemers een voorbeeld van het feminisme 4.0. Omdat zij een vrouw is die de maatschappij verandert mét de andere helft van de bevolking, de mannen. Carin Gaemers kende Hugo Borst omdat zij beide in de cliëntenraad zaten van het verzorgingshuis waarin hun beider moeders woonden.

De Top 100 van OPZIJ bestaat uit tien categorieën (gezondheidszorg, ondernemers, onderwijs & wetenschap, media, openbaar bestuur, cultuur, justitie & openbare orde, bedrijfsleven, politiek, goede doelen). Carin Gaemers was nr. 1 in de categorie gezondheidszorg én de overall winnaar.

Elke categorie heeft een winnaar. De nummers van OPZIJ  twee tot en met tien (niet op volgorde) schenken aandacht aan. Ajsa Ollengren (1967), minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet Rutte IIII. Zij was wethouder in Amsterdam en locoburgemeester en nu, sinds oktober minister van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties; Het drietal Désirée van Boxtel (1969), Hadewych Cels (1969) en Cilian Jansen Verplanke (1965) zijn de oprichters van Karmijn Kapitaal. Het eerste investeringsfonds dat enkel investeert in ondernemingen die worden geleid door een gebalanceerd management team van vrouwen en mannen; Sigrid Kaag (1961), is nu minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en een voormalig diplomaat bij de Verenigde Naties in Libanon; Romana Vrede (1972), is  actrice en theatermaakster, zij won dit jaar als eerste donkere actrice een Theo d’Or, de belangrijkste toneelprijs van Nederland; Jannie Abbring (1976) is programmamaker en presentator bijvoorbeeld van de laatste keer Zomergasten en ontving hiervoor de Sonja Barend Award. Eveline Crone (1975) is hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie Ontving voor haar onderzoek naar de invloed van de hersenontwikkeling op pubergedrag dit jaar een Ammodo KNAW award en de Spinozapremie; Marjan van Loon (1965) is sinds 2016 president-directeur Shell; Khadija Arib (1960) is voorzitter van de Tweede Kamer, zij vond dat de viering van 100 jaar kiesrecht pas in 2019 moest plaatsvinden, een eeuw na het invoeren van het algemeen vrouwenkiesrecht; Lilianne Ploumen (1962), is oprichter van ‘She Decides’ in de vorige regering was zij minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *