Schokkerwerf eerste vuurwerkvrije straat van Leiden

De Schokkerwerf is met Oud – en Nieuw een vuurwerkvrije straat, de eerste in Leiden. Voor deze afspraak tussen de bewoners van dit Merenwijk-straatje was geen vergadering nodig om met de jaarwisseling geen knalvuurwerk of vuurpijlen af te schieten. De bewoners  gaven gehoor aan de oproep van de wijkvereniging in elk straat te lobbyen gevaarlijk en luidruchtig vuurwerk uit de staat te bannen. Vuurwerk is geen lolletje meer. Door excessen en illegaal vuurwerk wendt de bevolking zich er van af. De Onderzoek raad voor de Veiligheid waarschuwde voor de gevaren en ongelukken. De gemeenteraad delibereert jaarlijks over de reikwijdte van vuurwerkvrije zones. Waarbij de politieke partijen over elkaar heen buitelen om steeds verstrekkender beperkingen op te leggen. Zij vinden echter steeds weer de praktisch ingestelde burgemeester Lenferink op hun weg: “Wat ik niet kan handhaven, verbiedt ik niet”. In Den Haag waar deze vuurwerk vrije proef, per straat een verbod  afspreken,  begonnen. De bewoners moesten zelf handhaven. En Den Haag bleek bij de 13.500  geënquêteerden 64% vóór een verbod. Dat was op de Schokkerwerf gemakkelijker na te gaan, 100% van de bewoners wilde wel een verbod, alle 5 huizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *