Boerhavemuseum heropend na twee jaar verbouwing

De minister van onderwijs, Ingrid van Engelshoven, (her)opende vorige week het Rijksmuseum Boerhave. De verbouwing duurde bijna twee jaar, met een gebouw uit 1400 loopt men zo’n risico. Directeur Dirk van Delft over zijn museum: “In ons museum ontdek je de wereld van de wetenschap”. De collectie wordt niet meer chronologisch gepresenteerd maar thematisch. Ontdekkingen van alle tijden worden zo veel mogelijk tastbaar aangeboden. Gelukkig, want van té veel turen op een monitor wordt je bijziend, zeggen wetenschappers.

Bij een vroeger bezoek aan Boerhave moest men eerst een hele boel zalen doorsjouwen om de meest actuele technisch ontwikkelingen te zien. Dat een bezoeker, moe door het geschuifel, dan rond 1900 afhaakte, zonde, maar geen uitzondering . De oude chronologische  opstelling heeft plaats gemaakt voor een thematische indeling. Er zijn vijf thema’s : De Gouden Eeuw; Ziekte en gezondheid; Machtige verzamelingen; Water en  de grote vragen over de natuur. Met filmpjes en audiovisuele hulpmiddelen wordt een en ander voor een ieder uit de doeken gedaan. “Wij geven het verhaal achter de wetenschap”, zegt Van Delft. Maar het museum stelt ook de vragen die de bezoeker tot nadenken stemmen. Ethische vragen zoals, mogen wij mensen onderhuids chippen om hen te volgen? (lekker makkelijk als je kind zoek is)  Mogen wij organen in dieren kweken om die vervolgens in mensen te transplanteren? (vervaging van de grens tussen mens en dier)

Natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde, sterrenkunde, geneeskunde, in Boerhaave beleef je vijf eeuwen Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. Te zien: de microscopen van Antoni van Leeuwenhoek, de eerste slingerklok van Christiaan Huygens, voorwerpen van Nederlandse Nobelprijswinnaars, het oudste Nederlandse planetarium en indrukwekkende anatomische preparaten. Het zijn topstukken deze geestesproducten van nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen, lef én toeval.  Voor kinderen: ontdekkingsreis in de Gouden Eeuw, luister als een arts door de eerste stethoscoop, stap in de wereld van de ingenieur en kom er achter hoe snel de snelste computer is. Van kunstnier tot kweekburger.

Maansteen

Wie durft zijn ontblootte rechterarm  op een helverlichte tafel te leggen, te zien hoe een scalpel een lange snee maakt in je bovenarm, chirugische haken trekken aan beide zijden vel en spieren uiteen en het geel van je bot wordt zichtbaar. Het is niet echt, het is maar een projectie. Interessante objecten: de vulpen van Einstein, het stukje steen afkomstig van de maan gekregen van oud koningin Juliana, twee gouden manchetknopen met daarop een klein zwart micro chipje, in bruikleen van Koning Willem Alexander. Naast oude topstukken staat een hypermoderne chipmachine van het Nederlandse hightechbedrijf ASML. Dat object is een mooi ‘bruggetje’ in de feestelijke openingsspeech in aanwezigheid van de minister Onderwijs Cultuur Wetenschappen. Sprekers wijzen haar er fijntjes op dat geld van de nieuwe regering nodig is voor wetenschapsontwikkeling. Kennis is een van de pijlers van de Nederlandse economie.

Museum Boerhaave open dinsdag t/m zondag, van 10.00 tot 17.00 uur, dicht: 1 januari, 27 april, 3 oktober en 25 december. Volwassenen betalen €12,50 Kinderen 4 t/m 17: €5,00 en bezitters van een CJP: €7,50 gratis voor Museum Jaarkaarthouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *