Hotel Haas prijzige maatschappelijke opvang locatie

De gemeente Leiden kocht het voormalige Hotel Haas¸ Mariënpoelstraat 1a, ze betaalde de vraagprijs  van € 1,25 miljoen, werd gezegd. Het perceel stond 5 jaar leeg. Het gebouw is bestemd voor huisvesting van 9 mannen die vanwege verslavingsproblematiek, psychische problemen of om economische redenen, nu in de maatschappelijke opvang van de Binnenvest verblijven. Hun de eerste stap naar terugkeer in de maatschappij.

Mariënpoelstraat 1a is voor deze  voormalige dak – en thuislozen uit de Binnenvest een stapje naar volledige zelfstandigheid. De omwonenden zijn echter helemaal niet blij met hun nieuwe buren, dat bleek op de hoorzitting van de raadscommissie vorige week.  De enige inspreker, er waren wel verschillende schriftelijke bezwaren ingediend, gaf het gemeentebestuur er flink van langs. “U heeft de buurt maar één week de tijd gegund om hen te informeren, een wijkbijeenkomst te beleggen én een reactie te geven”.

Buurtinformatie sluitstuk

Bij het informeren van de buurt over de komst van statushouders en oud Binnenvest-bewoners gaat de gemeente weinig stelselmatig te werk. Twee jaar geleden bij de vestiging van de ‘Bed, Bad en Brood’- voorziening aan de Maansteeg voor 30 uitgeprocedeerde asielzoekers, werd voorafgaand aan de B.&W. beslissing helemaal niet gecommuniceerd met de buurt. ‘Jullie zijn toch tegen”, was indertijd de verklaring. Een jaartje later bij de plaatsing van de (tijdelijke) 16 Finch woningen op het schoolplein van De Springplank aan de Sumatrastraat, werd wel uitgebreid ingesproken, ruim de tijd genomen voor de buurt. En dat leidde tot afspraken over betere begeleiding en de aanwijzing van een contactpersoon voor de buurt en bracht de gemoederen enigszins tot bedaren. En bij de tijdelijke woningen aan de Wassenaarseweg was weinig inspraak nodig, de (Leidse) buren zijn universiteitsgebouwen.

“Dit komt ons allemaal wel rauw op ons dak vallen”, zei de inspreker en hij vervolgt “hoe kunt u uw locatie keuze nu motiveren met ‘integratie in de samenleving’, als die bewoners zich toch nooit in deze buurt permanent vestigen”. Voor de goedkoopheid heeft het gemeentebestuur de locatie vast niet gekozen. Hotel Haas, dat wist de inspreker te melden,  heeft kleine kamers, nauwelijks gemeenschappelijke ruimten en binnen verwaarloosd door 5 jaar leegstand. Een verbouw lijkt onontkoombaar. Januari 2018 beslist de gemeenteraad. De gemeente zoekt overigens nog een pand voor herplaatsing Binnenvesters, waar is niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *