!00 nieuwe woningen op Nico van der Horstpark

De eerste 10 Finch-woningen staan al op de nieuwe woonlocatie het ‘Nico van der Horstpark’. Er komen er totaal 100. Ze zijn bestemd voor statushouders (vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning) en voor ‘half-op-weg bewoners’ van maatschappelijke opvang.

Het zijn luxe hardhouten woningen. Je mag ze geen container woningen noemen en hoewel iedereen geheimzinnig doet over de prijs, ligt die rond de € 80.000. Ze gaan 25 tot 40 jaar mee en zijn verplaatsbaar. Er staan er nu al een paar dozijn van op de Sumatrastraat en aan de Wassenaarseweg.

De woningen zijn deels 1-kamerwoningen (geschikt voor één of twee personen) en deels 3-kamerwoningen (geschikt voor vier personen). Verder krijgt de nieuwe woonlocatie veel gemeenschappelijk groen en een groot tuinhuis. De bewoners bepalen straks samen wat ze met deze ruimte willen doen. In april 2018 komen de eerste bewoners.

Het is een project van de woningcorporaties Ons Doel en de Sleutels en de gemeente Leiden in samenwerking met Stichting Vluchtelingenwerk. Het bouwterrein is eigendom van het Hoogheemraadschap en ligt op de grens met Voorschoten. Vanwege de afgelegen plek kreeg deze locatie weinig kritiek, maar daar mopperden weer gemeenteraadsleden over omdat zover van de bewoonde wereld geen bijdrage geleverd werd aan de maatschappelijke integratie. Verder vreesde men nare luchtjes van de nabij gelegen waterzuivering. Maar even de zomer afwachten. De naam is ontleend aan Nico van der Horst (1919 – 1995) Leidenaar, ondernemer en bekend als eerste persfotograaf van Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *