Nieuwe sportaccommodaties met bescheiden ambities?

Leiden krijgt de komende jaren drie nieuwe sportaccommodaties. Een ijshal en een nieuw combi(zwem)bad aan de Voorschoterweg plus een sportcomplex aan de Boshuizekade. Voor zwemmen en schaatsen is alles eind 2020 gereed, voor overdekt sporten een jaar later. De gemeente tast diep in de buidel. De drie projecten kosten € 50 miljoen. De lengte van de ijsbaan wordt 250 meter. Als de buurgemeenten hun schaatsers met woorden én geld steunen, 333 meter. Sportwethouder Paul Dirkse is opgetogen, critici zeggen: ‘Het is het net-niet-scenario”.

Het gebouw voor het binnenzwembad en de ijshal krijgen een gemeenschappelijke entree en doen verder samen met de horeca en ruimtes voor verenigingsbesturen. In het nieuwe zwembad kunnen wedstrijden voor waterpolo en kortebaanzwemmen worden gehouden. Het bad biedt voor zwemmers en zwemverenigingen mogelijkheden voor lessen, baanzwemmen en vrij zwemmen. Het huidige buitenbad ‘De Vliet’ wordt gerenoveerd. Naast buitenbad ‘De Vliet’ komt een gloednieuw binnenbad van 35 x 25.  Kosten zwembad € 16 miljoen, prijs ijshal € 16,1. De nieuwe schaatsbaan, naast het combi-bad kost € 17,7.  In de loop van2018 wordt duidelijk hoeveel de regionale financiële steun is en of de geplande 250-meter verlengd wordt naar 333-meter.

Samenbrengen van het binnenzwembad en de ijshal levert financiële en duurzame voordelen op. Het zwembad wordt verwarmd met de restwarmte van de dichtbij gelegen rioolwaterzuivering en in de wintermaanden met de restwarmte van de ijshal. Het dak van zowel het binnenbad als de ijsbaan wordt zoveel als mogelijk bedekt met zonnepanelen. De nieuwe ijshal wordt energieneutraal met 100% CO2-reductie en zonder gasaansluiting. Voor het sportcentrum worden de duurzaamheidsmaatregelen nog verder uitgewerkt

 In het nieuwe indoor sportcentrum aan de Boshuizerkade komen twee sporthallen, waarvan één met 2.000 zitplaatsen. Deze hoofdhal, de topsporthal, is bestemd voor wedstrijden en trainingen van de Leidse sportverenigingen en voor topsportwedstrijden zoals thuiswedstrijden van ZZ Leiden Basketball. De tweede sporthal wordt doordeweeks gebruikt door de sportklassen van het Leonardo College en ’s avonds en in de weekenden door sportverenigingen.

Net-niet sportaccommodaties

Een flink aantal buurgemeenten hebben beloofd op basis van inwonersaantal mee te betalen aan de Leidse ijsbaan. Maar het armlastige Voorschoten wil/kan niet betalen en Oegstgeest is er nog niet helemaal uit. Rond de topsporthal komen tribunes met in totaal 2.000 zitjes. De voornaamste bespeler, ZZ Leiden, ziet liever meer kuipjes. Maar Dirkse vindt het wel genoeg zo, hij meent dat het aantal parkeerplaatsen, de eisen van duurzaamheid en architectuur geen hal met 3000 stoeltjes toelaten.

De discussie over de lengte van de schaatsbaan woedt onverminderd voort. Met geld van Leiden (16,1 miljoen) wordt de baan 250 meter, voor verlenging tot 333 1/3 meter is regiogeld nodig. Een baan van 250 meter is ’t net-niet, zeggen critici: “Met 250 schaatsmeters kunnen er geen internationale wedstrijden gehouden worden”. “Met 2.000 zitplaatsen in de sporthal wordt Europees spelen niks”, zeggen anderen. In de gemeenteraad wordt dit voorjaar de knoop doorgehakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *