Wie is de baas in de bouw in Leiden?

Leiden staat vol met hijskranen. In wijken en buurten, overal krijgen Leidenaren te maken met ongebreidelde bouwdrang van de gemeente. Het gemeentebestuur kondigt het ene na het andere bouwplan aan. Moet dat echt zo doorgaan in onze dichtbebouwde stad? “Natuurlijk, er moeten woning bij”, zegt Mart Keuning, fractievoorzitter van de  ChristenUnie in de Leidse gemeenteraad. “Maar niet op deze manier, wie is eigenlijk de baas in Leiden, het stadsbestuur of de projectontwikkelaars?”

Volgens Keuning is de gemeente de afgelopen jaren schromelijk tekort geschoten bij goed en passend bouwen. “Kijk om je heen,” zegt hij: “de Greentower; de eerste plannen van het Ananasweg-complex; rond de Lorentzschool, in het Houtkwartier en die giga-flat die zo nodig in de Merenwijk moet komen”. En hij vervolgt: “Allemaal plannen zonder oog voor de buurt, ik zie het ontsporen, echt de balans is zoek.”

De gemeente moet het publieke belang beter dienen, vindt Keuning. “Zelf eisen stellen aan projectontwikkelaars en meer oog hebben voor de wijk en haar bewoners”.

En volgens welke richtlijnen moet er volgens Keuning gebouwd worden? “Dat hangt af van de buurt”, antwoordt hij, “maar in ieder geval van goede kwaliteit en passend bij de schaal van buurt”. Hij vindt dat projectontwikkelaars meer moeten investeren in de openbare ruimte, in het groen en in duurzaamheid. Groene daken en geveltuinen bij voorbeeld. “Zo maken we de stad betaalbaar én leefbaar”.

Skyline van Leiden !

“Over de plannen van het stationsgebied is CU-fractievoorzitter allerminst te spreken. “De gemeente wil een ‘skyline’, flats en kantoortorens, past dat wel bij Leiden, een van oorsprong middeleeuwse stad?” Keuning is een fervent voorstander van het bouwen naar de ‘menselijke maat’, bouwen met kwaliteit en aandacht voor detail. Een fijne en groene openbare ruimte bij Leiden C.S., dát is waar Leiden behoefte aan heeft.”  En hij vervolgt: “Ik weet natuurlijk best hoe hoog de woningnood is. Zelf ben ik starter op de woningmarkt, ik weet hoe moeilijk het voor velen is een betaalbaar koophuis te vinden. Dáár moeten we mee aan de slag. Maar wel in evenwicht, met oog voor de stad. Anders gooien we zoveel moois weg.”

Keuning: “De ChristenUnie zet zich al jaren in voor ‘Beter Bouwen’, het is daarom voor ons ook een verkiezingsthema”.  Hij zal de ontwikkelingen in Leiden de komende jaren nauwgezet volgen. “Maar niet meer als gemeenteraadslid”, zegt hij. “Na 10 jaar gemeenteraadslid draag ik het stokje over aan de nieuwe lijsttrekker van de ChristenUnie,  Pieter Krol”. “Stoppen is mijn keuze, maar jammer vind ik het wel. “Ik houd van deze stad, maar stop met een gerust hart. Bij Pieter Krol is onze partij in goede handen”. En hij vervolgt: “De ChristenUnie is een stabiele en betrouwbare partij, daarom maakt het niet zo veel verschil welk hoofd er op zit. We zijn koersvast. Mensen kunnen op ons rekenen, voor een betrouwbaar bestuur in een stad waar men voor elkaar zorgt. In buurten waar Leidenaren zelf de baas zijn en het fijn wonen is”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *