Topsporter gekozen tot Leidenaar van het jaar

Gerard van den Berg is de Leidenaar van het jaar. De Business Club Leiden (BCL) koos dit maal een  topsporter als de Leidenaar van 2017.  Van den Berg’s ‘sportvader’, Aad van der Luit, werd postuum geëerd met een tweede plaats. Gerard van den Berg leidt al 40 jaar jonge mensen op in de Taekwondo-verdedigingssport die hen ook respect en zelfbeheersing leert. Van den Berg’s gemoed schoot even vol toen hij de trofee, de ‘Jonge Rembrandt’, uit handen kreeg van Joost en Marjo van der Luit.

Op de vijfde plaats van de ranglijst stond Pepijn Smit: Regisseur, theatermaker, stadsprogrammeur en artistiek leider PS theater. Nr. 4 Paul Laudy: Politicoloog, en voormalig beleidsadviseur bij Bouwend Nederland, was 12 jaar raadslid en nu al vier jaar Wethouder Bouw en Openbare Ruimte. Nr. 3 Merijn Tinga: Biologist, de Plastic Soup Surfer en boardshaper die de eerste oversteek naar Engeland maakte op een draagvleugel kitesurfboard gebouwd met zwerfafval van PET-flesjes. Winnaar Van den Berg is de enige Nederlander met de 8e dan (graad) Taekwondo, hij was 7 keer Nederlands kampioen. In 2017 werd zijn naam opgenomen in de Taekwondo Hall of fame in New York. Hij is lid in de orde van Oranje Nassau.

Voor het eerste jaar werd de Leidenaar van het jaar niet uitsluitend gekozen BLC-leden, maar door alle Leidenaren, aldus voorzitter/presentator Chris Verplancke die uitreiking van de ‘Jonge Rembrandt’ tot een daverend feest opstuwde.

Bruce Lee

Gerard van den Berg (60) , getrouwd met Astrid Warmenhoven vader van Bianca en Mitchell, is geboren en getogen in Leiden. Hij bezocht de Pacelli basisschool in het Morskwartier en volgde de Technische school Don Bosco aan de Boerhaavelaan. In het dagelijks leven is hij onderhoudsmonteur brandbeveiliging.

“Bruce Lee, was het die mij inspireerde en de weg wees naar mijn favoriete sport”, zegt Van den Berg. Het was deze Chinees Amerikaanse kungfu specialist die in de ‘70 er jaren deze  gevechtskunst populariseerde.  “Ik heb mij indertijd er nooit bij stilgestaan welk een invloed deze sport op mijn leven zou hebben. Eigenlijk vond ik het gewoon leuk om te sporten. Ik heb ook 35 jaar gebasketbald en 10 jaar gevoetbald bij V.V. Leiden en veel hard gelopen.

De Koninklijke onderscheiding in 2003,  de vele Nederlandse kampioenschappen die hij won en 8 jaar met het Nederlands team over de wereld reizen, dat beschouwd Van den Berg als hoogtepunten in de sportloopbaan. Naast zijn persoonlijke successen is hij vooral trost op de 132 zwarte band dragers die hij opleidde.

“Natuurlijk zat het ook wel eens tegen, dat overkomt iedere sporter”, erkent Van den Berg.  “Ik won nooit een medaille op grote sportfestijn als W.K’s en E.K.’s . En als van zelf komt het drama van het recent overlijden van Aad van der Luit weer ter sprake. “Ik heb veel aan hem te danken”, zegt Van den Berg. “En, oh ja, natuurlijk ga ik nog voor die 9 e dan (graad) Taekwondo. Over 5 jaar als mijn verplichte wachttijd voorbij is”. Een sporter gaat nooit met pensioen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *