Daan Sloos heeft het na 24 jaar in de gemeenteraad wel gehad

 ‘Leefbaar Leiden’ doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Het is Daan Sloos, oprichter en voorzitter van deze tweemansfractie, niet gelukt kandidaten te vinden. Sloos: “Ik neem na 24 jaar raadslidmaatschap met een licht bezwaard gemoed afscheid van veel lieve mensen, maar hun urenlange blá, blá, blá zal ik niet missen”.

Sloos (1941) geboren Leidenaar komt uit een ‘rood gezin’. Het actievoeren werd hem door zijn moeder met de paplepel ingegoten, zij was propagandiste van de ‘Blauwe knoop’. Een geheelonthouder organisatie, die arbeiders bewust maakte dat alcohol hun blik op de verhoudingen tussen kapitaal en arbeid vertroebelde”.

Dus werd PvdA je partij? Sloos: “Helemaal niet, die bestuurderspartij had geen behoefte aan oproerkraaiers zoals ik die hun macht wel eens konden ondergraven”. “ SP, actievoerders die wat durfden, daar voelde ik mij bij thuis”.

Zijn mooiste ‘minute’s of fame’ beleefde Sloos toen hij met de SP voor het huis van Minister Eelco Brinkman protesteerde tegen bezuinigingen op uitkeringen en AOW. Achter een campingtafel gezeten met lege borden, schalen en eierdopjes maakte hij voor de verzamelde Nederlandse pers, radio en TV duidelijk wat het tweede kabinet Lubbers (CDA en VVD)  rampspoed betekende voor mensen met bescheiden inkomens.

Het actie voeren bij de SP voelde goed maar de partijdiscipline van die club, daar had Sloos een ‘broertje dood’ aan. Hij verliet de SP, vond zijn volgende inspiratiebron bij Pim Fortuyn. Sloos: “Zijn islam – en vreemdelingenbeleid accordeerden met mijn gedachten en zijn kritiek op het inefficiënte overheid, wachtlijsten in de zorg, deelde ik.

Vooral de ideeën over de Islam,  kleefden aan Sloos.  Dat wil hij graag rechtzetten: “Ik ben tegen Islamieten die onze Nederlandse waarden en normen niet accepteren of bestrijden, ik heb niets tegen hardwerkende allochtonen die in ons land een betere toekomst voor hun kinderen zoeken en volwaardig met ons meedoen”.

PVV overname

In laatste raadsperiode kwam op nr. 2 van de lijst ‘Leefbaar Leiden’ een jonge ambitieuze rechtenstudent. “Thomas Kok is er bij ‘Leefbaar’ ingerommeld, verteld Sloos. “Eerst dacht ik dat ik alles nog wel kon beheersen. Maar Kok en zijn sleep aanhangers die hij aanvuurde, waren in hun gedachtegoed je reinste PVV’ers. Kok was gewoon tegen de Islam, wat hem betreft moesten haar geloofsgenoten onmiddellijk ons land uitgezet worden. Het kwam tot een breuk en de ‘Groep Kok’ (één zetel) scheidde zich af. Kok maakte echter niets klaar in de raad, hij werd beleefd genegeerd, ging daarbij ook nog sukkelen met zijn gezondheid en zegde zijn raadslidmaatschap op.

“De partij Leefbaar Leiden blijft bestaan”, zegt Sloos. Ik sluit niet uit dat de partij weer meedoet bij een volgende gemeenteraadsverkiezingen”. “Maar ik heb het even gehad, ik ben niet boos of verdrietig, genoeg. De onvermoeibare strijder voor de gewone Leidenaar, wars van gepamperde compromissen is het zat. “Ik zie na 24 jaar alle onderwerpen voor de zoveelste keer voorbij komen en denk stilletjes: “Zeg, hou nou eens eindelijk op met al jullie geleuter”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *