Backbenchers zijn de beste raadsleden

Jos Olsthoorn, nr. 4 op de lijst van GroenLinks, werd vrijdag tot raadslid van het jaar gekozen. Hij stevende daarmee de beide andere genomineerden, Eric Krijgsman (nr. 4 van de 12 D66 raadsleden) en Roeland Storm (nr. 4  van het CDA), voorbij. De ‘Effie’, een prijs voor grote verdienste in het raadswerk, ging naar Jeffrey van Haaster (D66) die na 8 jaar raadslidmaatschap, waarvan de laatste vier jaar als fractievoorzitter, in maart afscheid neemt. De prijzen werden uitgereikt door Tweede kamerlid Paul van Meenen. Een onafhankelijke jury bestaande uit journalisten en oud-stadspolitici kozen de winnaars.

Hoe zou het toch komen dat de onafhankelijke jury dit jaar, en vaak ook in vooraf gaande jaren, niet de eerste, tweede of derde man/vrouw van de raadsfractie kiest tot beste raadslid?

Voorafgaand aan verkiezingen stelt het bestuur van een politieke partij en de ledenvergadering de lijstvolgorde samen. Zij kijkt daarbij vooral naar de zichtbaarheid en presentatie van de kandidaat en weegt hoe succesvol hij of zij  in de verkiezingscampagne zal zijn. De partij houdt bij de lijstsamenstelling ook rekening met  man/vrouw, oud/jong en hoger opgeleid/lager opgeleid. Het zijn personen die waarschijnlijk bij de kiezers het meeste in de smaak vallen, de stemmentrekker. Daar kijken de deskundigen journalisten-plus jury helemaal niet naar. Die beoordeelden voor de verkiezing van het beste raadslid van het jaar wat hij/zij gepresteerd heeft.

D66 schenkt in zijn Nieuwjaarsbijeenkomst elk jaar ook aandacht aan haar vrijwilligers. Leden die een vereniging met 800 leden draaiende houden. Dit jaar werd Jasmijn Touw de vrijwilligster van het jaar, Elze ’t Hart en Lisanne Schoof slecht nipt achter zich latend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *