De Hooigracht wordt mooier maar winkels verdwijnen

Verdrijft de aanleg van de gestileerde doorgangsweg Hooigracht de middenstand? “Als  alle  parkeerplaatsen langs de Hooigracht worden opgeheven, wel”, zegt Paul van Ginkel,  eigenaar van ‘De Zaailing’, een biologische winkel met natuurproducten op nummer 41. “Parkeerplaatsen dicht in de buurt zijn van vitaal belang”. “Wij zijn geen buurtsuper, maar een regiozaak, de helft van onze klanten komt uit Oegstgeest of Alphen aan de Rijn en zij moeten dichtbij kunnen parkeren om hun één of twee winkelwagen met boodschappen in hun auto te kunnen laden”.

Van Ginkel is voorzitter van de ondernemersvereniging in oprichting en vreest voor het voortbestaan van verschillende winkels na de herinrichting van de centrumroute Hooigracht, St. Jorissteeg, Hooigracht en Pelikaanstraat. De gemeenteraad beslist hierover op donderdagavond 25 januari.

Leiden wil deze route mooier maken met snellere verkeersdoorstroming. De weg wordt vernieuwd, nieuw straatmeubilair, elke 19 meter wordt een Linde-boom geplant, fietspaden en trottoirs. Maar geen parkeerplaatsen, de in – en uit parkerende auto’s houden de bussen maar op. Bevoorrading van de winkels blijft gedurende gezette tijden mogelijk.

Volgens Van Ginkel zijn de Hooigracht winkeliers jarenlang aan het lijntje gehouden en nu het puntje bij paaltje komt, wordt met hun belangen geen rekening gehouden. De winkeliers vroegen om de herinrichting in de zomermaanden te doen, ter vermindering van omzetschade. Maar de gemeente begint in november 2018.

“De gemeente denkt dat mijn klanten hun auto in de parkeergarage zetten en met een boodschappenkarretje over straat gaan”, hoont Van Ginkels. Straks blijven de klanten weg en moeten de winkels sluiten. Op dit deel van de centrumroute zitten rond de 50 ondernemers en werken 350 tot 400 medewerkers.  Van Ginkel heeft zijn hoop gevestigd op een voorstel in de raad dat  kort-klant-parkeren op de laad – en losplekken gedoogt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *