In 2020 is dit een autoloos groen evenementenplein

De bouw van de Garenmarkt parkeergarage vordert. Vanaf de dakconstructie wordt er verder hard aan gewerkt. Volgende week laat men de bouwkuip vol  water lopen, wordt 40.000 kubieke meter water vermengd met zand opgezogen. Nat ontgraven is de vaktermen. Meer dan 20 meter diep om op 18 meter diepte de vloer te leggen. De garage telt 5 parkeerlagen er straks kunnen 425 auto’s staan. Het zand wordt met een kraan uit de bouwkuip gezogen en door een 2 kilometer lange persleiding afgevoerd naar een depot vlak bij het Wernink terrein. Vandaar wordt het zand per schip afgevoerd voor hergebruik. Zonder persleiding die in de Leidse watergangen als het Rapenburg verscholen ligt, zouden ongeveer 2.000 vrachtwagens rond de Garenmarkt moeten rijden.

De stalen buizen, stempels heten zij, die de druk van de grond om het garagemuren moeten weerstaan, zakken af naar ca. 9 meter, ongeveer half weg de diepte. Er komen nog wel een paar kritieke momenten voordat alles gereed is, de vaststelling dat de buitenmuren van de garage waterdicht zijn. Duikers gaan dat controleren daarna kan het water weggepompr worden, maar dat is al na de grote vakantie. In het voorjaar 2020 moet alles klaar zijn dan is de Garenmarkt een autoloos groen evenementenplein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *