Kagerzoom krijgt kwaliteitsimpuls

“Kunnen wij niet alles gewoon bij ‘t oude laten”. Wat een domper op de vreugde, Bart van Dijk, gemeente Teylingen had net aan 150 Merenwijkers in de ‘Regenboog’ geestdriftig verteld hoe mooi het stukje groen tussen hun wijk en de Kagerplassen kan worden. Merenwijkers zijn hun ’ommetje’ gewend, 2 km asfalt pad met een groeiend aantal voetgangers, fietsers en loslopende honden. “En dan komt iemand van de buurgemeente vertellen dat ónze voortuin levende natuur moet worden!

De provincie Z.H. heeft de ‘Kagerzoom’, het weidegebied ten Noorden van de Merenwijk en Strengen en Tengnagel overgedragen aan de gemeente Teylingen met de opdracht om het gebied een recreatieve en ecologische kwaliteitsimpuls te geven. “Doe er wat moois mee”, was bijgevoegde opdracht en onze buur trok de portemonnee open.  Om de wensen van de omwonenden en gebruikers te peilen hielden ze enquêtes, sprak met natuurliefhebbers, vogelaars, gebruikers en omwonenden. Vorige week was de publiek presentatie en inspraakavond voor iedereen.

En wat zou gebeuren als alles bij het oude gelaten blijft? “Natuur moet je onderhouden”, zegt de landschapsarchitect, “als een gebied wordt verwaarloosd, valt het eerder ten prooi aan andere bestemmingen”. Uitbreiding van het golfterrein, misschien? Dat plan is niet aan de orde. En de skeelerbaan? Die komt er, als de Warmondse schaatsbaan toestemming krijgt. Kunnen de kinderen uit Merenwijk zomers lekker skeeleren, alvast oefenen als straks de kunstijsbaan aan de Vliet klaar is.

Vee roosters

De bromberen bleken in de verdere loop van de informatieavond sterk in de minderheid. Plannenmaker Van Dijk nodigde iedereen uit op de uitgestalde landkaarten en overzichten met ‘geeltjes hun op – en aanmerkingen te maken.  Ik wil veilig langs de golfbaan kunnen lopen. Wordt het honden aanlijnverbod ook gehandhaafd?

De paden worden verbreed, fietsen en wandelaar gescheiden, aflopende bermen met gras (blote voeten) begroeiing geplant. In het grasland graast vee waar men via struinpaden langs kan lopen. Wel even over de vee roosters stappen. “Vee roosters, zei u”! Oh, en mijn hondje dan?

En de robuuste dijken langs de noodkant van de Merenwijk staan ter discussie, ze liggen er voor de show en detoneren in het landschap. Afgraven? “Maar dan kijkt iedereen straks zo mijn achtertuin in ”  “Kijk een tekening van een pontje om wandelaars over de ‘Grote Sloot’ naar het eilandje Koudenhoorn te zetten. Goed idee, zijn we eindelijk van dat suffe ommetje af”. Dit najaar moet het plan klaar zijn en in 2019 begint aanleg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *