Er wórdt gebouwd maar voor wie?

Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen, politieke partijen beloven weer koeien met gouden hoorns. Maar welke beloften van vier jaar geleden, maakten zij waar? Leidse lijsttrekkers van D66, PvdA, VVD, SP, CDA en GroenLinks reageren op vier verkiezingsthema’s: Duurzaamheid, Zorg en Welzijn, Werk en Inkomen, Wonen en stadsontwikkeling. Deze week Wonen en stadsontwikkeling

Op alle inspraak avonden over bouwplannen het hetzelfde liedje: “Kan de gemeente niet ergens anders bouwen, hier is ’t al zo vol, weinig groen en druk met scholen. Maar Rijk en Provincie hebben Leiden verplicht zo snel mogelijk ca. 10.000 woningen te bouwen. Waar, hoe en voor wie, dát mag het gemeentebestuur uitzoeken. Op 21 maart heeft de Leidse kiezer de kans mede te bepalen. VVD lijsttrekker Paul Laudy was afgelopen raadsperiode verantwoordelijk voor bouwen. “Onze prioriteit is duizenden woningen extra, klimaat neutrale woningen voor starter met € 700 tot € 1.000 huur”. Paul Dirkse D66: “Wij houden die 10.000 woningen aan, onze aandacht ligt bij starters en midden inkomens zowel in de huur – als kopersmarkt. Alleen hoogbouw langs de invalswegen en bij Leiden C.S. anders houden we geen groen over” Joost Bleijie (CDA): “ Bouwen naar de ‘Leidse Maat’, niet hoger dan 6 á 8 lagen. Voor starters en woningen die ouderen verleiden hun (te) grote woning te verlaten. “Sociale woningbouw heeft geen prioriteit”. Maar Marleen Damen, PvdA, wil juist meer betaalbare woningen het percentage sociale huurwoningen naar 30%. Damen wil ook omhoog langs uitvalwegen. Antoine Teeuwen (SP) “Wel doorbouwen vooral sociale huurwoningen, het percentage van 30% moet  over de hele stad gemeten worden. Omhoog om nog groene plekken over te houden. Nog wat onvervulde wensen: huurrecht woonboten; voldoende staanplaatsen voor woonwagens Walter van Peijpen van Groen Links: Wil ook meer dan 30% sociale huurwoningen. Ook alles maar omhoog? Nee, meer bouwen op bedrijventerrein Roseveldlaan en De Waard etc. etc.”

Omgekeerd ophalen

De innige samenwerking met onze buurgemeenten schiet te kort in de afstemming van vuilnisophaaldiensten. Plastic apart, papier ophalen of wegbrengen? Behalve intergemeentelijke verschillen, bestaan tussen de Leidse politieke partijen ook (twee) verschillende zienswijzen. De VVD, D66, SP en CDA zijn voorstanders van de huidige praktijk in Leiden. Eén restafval – en GFT mini-container in de tuin en straks een derde bak voor kranten. Voor glas en kleding even lopen naar de maxi container om de hoek. Plastic kan bij restafval als na-scheiding efficiënter blijkt. GroenLinks en PvdA zijn voorstander van het ‘omgekeerd ophalen’. Daarbij zorgt de gemeente voor het ophalen van recyclebaar afval, zoals kranten, plastic, glas en GFT. Restafval daarentegen moet de burger zelf wegbrengen. Op deze manier krijgt de (luie ) burger een incentive te ‘scheiden’ om zo weinig mogelijk restafval (met prijskaartje) te produceren. Volgens hen is dit CO2 vriendelijker en kostenbesparend. Wie steunt de Leidenaar als hij zijn stembiljet 21 maart in een mini-container stopt? Op 12 maart organiseert de ‘Stichting 55 plus in Leiden’ in het Volkshuis een publieksdebat met  zes lijsttrekkers onder andere over wonen en afvalbeleid zie: www.55plusinleiden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *