3 October thema 2018 spannender dan de werkelijkheid

‘Leve de Legende’, is het thema van de 3 October optocht dit jaar. Guido Marchena, voorzitter van de Optocht en Taptoe commissie, maakte dit bekend. Rond Leiden’s ontzet bestaan talrijke legenden, volksverhalen die slechts gedeeltelijk op historische werkelijkheid berusten. Wat voor creatieve ideeën zullen op het Leidse feest der feesten dit jaar te zien zijn?

Cornelis Joppenz, onze hutspot held, sloop op de ochtend van 3 oktober door de Spaanse linies bij Schans Lammen, ontdekte dat de Spanjaarden verdwenen waren en zag een pot hutspot op ‘t vuur pruttelen. Vanaf de verdedigingswallen, over de afstand van de lengte van de Lammerschansweg, riep men hem toe:  “Cornelis, kiek in de pot”. En de zelfopoffering van Burgemeester Van der Werf die zijn lichaam aanbood aan de hongerende Leidenaren ten einde hen te overreden zich niet over te geven?  Ook aan het waarheidsgehalte van deze  gebeurtenis wordt getwijfeld. De watergeuzen admiraal Boisot die op 3 oktober met vaatjes haring en wittebrood de stad binnenvoer, kwam hij langs de warme bakker? Magdalena Moons, het liefje van de Spaanse legeroverste Francisco de Valdéz, beloofde met hem te trouwen als hij de aanval op Leiden uitstelde. Maar het stel wás getrouwd, blijkt uit recente historisch onderzoek.

“De praalwagenontwerpwedstrijd begint nu”, zei Marchena. Tot 11 mei, de datum van de volgende ledenvergadering, kunnen vriendenclubs, bedrijfsafdelingen, families, straten en wijken plannen indienen. Wie beschikt over de fantasie en inspiratie om een Leidse legende uit te beelden. Legendes uit het verleden, Goeie Mie of  Zangeres zonder naam, of een mythe uit het heden over een politicus, sporter of entertainer. Met het uitbeelden van een legende hoef je ’t met de waarheid niet zo nauw te nemen. Voor advies en geld kan men bij de 3 October Vereenening aankloppen. Nadere informatie: www.3october.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *