Hoogbouwplannen bij Kopermolen stuit op veel verzet

Joop den Hoed (81) is laaiend over bouwplannen van de gemeente om in het wijkpark, achter ‘De Kopermolen’,  drie hoogbouwcomplexen neer te zetten. “Het voelt als of ik levend wordt begraven wordt”, zegt de Merenwijker, “als zo’n massale blokkendoos pal voor mijn balkon komt”. De afspraak tussen gemeente en Van der Vorm, vastgoedeigenaar van het winkelcentrum, om in ruil voor renovatie van het winkelcentrum,  ca. 350 appartementen te bouwen, stuit op grootschalig verzet..

Vanaf de eerste etage van zijn flat in de Poldermolen wijst Den Hoed naar de plek waar één van de drie torenflats komt. “Dáár”, zegt hij, “net voorbij het fietspad komt een woontoren van 16 verdiepingen, ongeveer 50 meter hoog”. “Een flatgebouw in hoogte vergelijkbaar met de grijs/blauwe woontoren op de kop van de Kopermolen”.

De gemeente Leiden heeft zich aan rijk en provincie verbonden de komende jaren 10.000 woningen te bouwen. Een buitensporige afspraak van onze op één na dichtst bebouwde stad van Nederland. Elk postzegeltje grond is voorbestemd voor woningbouw en omhoog de enige optie. “En nu begint de gemeente zelfs het schaarse groen in de stad, van ons stadspark, af te knabbelen”, zegt Den Hoed.

Wonen of welzijn

Volgens de plannen vorig najaar gepresenteerd, verrijzen rond de Kopermolen 3 appartement gebouwen. Eén naast de Hema van 7 verdiepingen, één woontoren op het veldje voor Panda de Chinees van 30 verdiepingen en één van 16 verdiepingen pal voor de neus van Den Hoed. Leiden zit in een spagaat. Werkgelegenheid trekt aan, de vraag naar woningen voor starters en modaal inkomen plus, is groot. Voor een sociale huurwoning is de wachtlijst in Leiden zes jaar.

Den Hoed gaat in zijn stoel voor het raam zitten. “Mijn uitzicht is een levensechte seizoenkalender, ik zie de jaargetijden elkaar afwisselen.  “Als ik hier s ’morgens mijn kopje thee drink, komt de zon op boven het wijkpark, zie ik een vroege wandelaar zijn hondje uitlaten, fietsers op weg naar hun werk. “Kijk”, onderbreekt hij zijn mijmeringen, “daar loopt het echtpaar ooievaar van het wijkpark.

In de Nieuwsbrief die Van der Vorm dit weekend verstuurde, leest Den Hoed dat de gemeente van wege de bewonersonrust besloot de hoogbouwplannen ná de gemeenteraadsverkiezingen nogmaals aan het nieuw gevormde College van B & W. voor te leggen. “Ik ben er niet gerust op, stop toch met dat idiote plan van die woontorens”, zegt Den Hoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *